ManşetTürkiye

‘Sefalet zammı’nı reddeden kuryeler direniyor: Taleplerimiz kabul edilmeden kontak açmayacağız

0
Fotoğraf: @motokuryekargo / Twitter

Şirketin ücretlerine yaptığı zammı protesto eden Trendyol GO kuryeleri kontak kapatarak yüzde 11 oranındaki ‘sefalet ücreti’ni kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Koşullarının iyileştirilmesini ve paket başı ücretlerin artırılmasını talep eden Trendyol Go kuryeleri önce İstanbul Alibeyköy, Pendik, Kozyatağı, Maltepe, Yenikapı gibi farklı Trendyol ofisleri önünde toplandı. Talepleri karşılanmayan işçiler, şirketin Maslak‘taki genel merkezi önünde buluştu.

Evrensel Gazetesi‘nin aktardığına göre, 2023 yılı için yapılan ve mart ayından itibaren uygulanacak olan yüzde 11 oranındaki ücret artışını protesto eden araçlı kuryeler, geçinebilecekleri bir ücret talep etti.

Fotoğraf: @motokuryekargo / Twitter

Yenikapı Meydanı’nda buluşan Trendyol araçlı kuryeleri adına basın açıklamasını okuyan Berkay Hepgüven,  açıklanan yüzde 11’lik zam teklifinin kuryeler tarafından yeterli bulunmadığını söyledi. Hepgüven, Trendyol araçlı kuryeleri olarak taşeron çalıştıklarını belirtti.

‘Taleplerimiz kabul edilene kadar kontak açmayacağız’

Araçlı kurye çalışanlarının masraflarının tamamını kendilerinin karşıladığına dikkat çeken Hepgüven, işçilerin enflasyonla baş etmekte zorlandığını vurguladı:

“Tüm masraflar şahsımıza ait, bu nedenle zamlanan her unsur bizi doğrudan etkilemektedir. Yakıt, vergi dilimleri, bağkur, motorlu taşıtlar vergisi, kasko, sigorta, gibi maddelerde enflasyon nedeniyle ciddi artışlar meydana gelmiştir. Yemek, muhasebe masraflarımızdan sigortamıza kadar her masrafı kendimiz karşıladığımız bilindiği üzere buna rağmen yapılan bin liralık zam aylık yakıt giderimizi bile karşılamamaktadır.”

Her kuryenin uzun vadeli araç kredileri çektiğini söyleyen Hepgüven, “Masraflarımıza ek olarak uzun vadeli kredi borçlarının göz önünde bulundurulması Trendyol Express tarafından şart olmuştur” dedi.

Fotoğraf: @motokuryekargo / Twitter

Yapılan zammın revize edilmesini, güncel ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak akılcı bir zam teklifi iletmesini talep ettiklerini aktaran Hepgüven, “Durumdan geri adım atmayacağını bildiren Trendyol firmasına tepkimizi kontak kapatarak iletmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

En az yüzde 50 zam talebinde bulunan işçiler, mobbing, baskı, yaratılan stres ve sürekli kesilen cezalara da tepki gösterdi. İşçiler, direnişte olan işçilerin iş akdinin feshini kabul etmeyeceklerini ve talepleri kabul edilene kadar kontak açmayacaklarını belirttikten sonra sloganlarla dağıldı.

Fotoğraf: @motokuryekargo / Twitter

‘Yüzde 400 büyüdük ama size zam yok’

Motokurye Kargo Çalışanları adıyla açılan sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan işçiler şu ifadeleri kullandı:

“Size hakkınızı vermeyenler burada hakkınızı yiyorlar. Hakkınızı yedirmeyin, hakkımızı yedirmiyoruz. Bugünkü zam açıklamasını normalde 1 Ocak’ta yapacaklardı ama 15 gün bizi beklettiler. Diğer firmaların yaptığı zam oranlarına göre bizi oyaladılar. Biz 15 gün bedava çalıştık. Ona rağmen dün çıktılar, hepimiz gittik o anı bekliyoruz bize ne zam yapacaklar diye. Dediler ki; ‘Arkadaşlar biz bir aileyiz. 2,5 yılda yüzde 400 büyüdük ama size zam yok.'”

Çalışma koşullarının insani olmadığını dile getiren bir diğer çalışan, şunları kaydetti:

“Bundan kaç gün önce size zam yapacağız diye bütün fiyatları indirdiler. İndirdikleri fiyatları bir daha bize sundular. Bizimle dalga geçiyorlar. ‘Size mobbing uygulamıyoruz’ diyorlar, kimse sizin üzerinizde baskı yapmıyor diyorlar. İki hafta çalışmayınca bize 23 saat alevli saatte çalışacaksın diyorlar. Alevli saat de akşam altıdan gece 10’a kadar. Ben 10’a kadar çalışmak zorunda mıyım? Çocuğu olan var. Evinde ekmek isteyen var. Böyle bir şey mi var ya! İllaki çalışacaksın diyorlar.”

Kendilerine verilen gelirin yeterli olmadığını aktaran bir başka kurye,  “Hastaneye para ödüyoruz. Normalde Bağ-Kur‘luyuz ama ödeyemiyoruz. Neden ödeyemiyoruz, çünkü gelirimiz giderimizi karşılamıyor. Biz bu sıkıntıları yaşıyoruz” dedi.

Fotoğraf: @motokuryekargo / Twitter

Geçen yılki eylemler başarıya ulaşmıştı

Trendyol’da kendi namına çalışan sözleşmeli teslimatçılar, geçen yıl da hak edişlerine yapılan zammı protesto etmek amacıyla İstanbul’da kontak kapatma eylemleri başlatmış, bu eylemler ülke geneline yayılmıştı.

Şirket, çalışanların hak edişlerinin on bin liranın altında kalmadığını söylerken, çalışanlar ise masraflar çıkarıldığında kendilerine dört bin lira kaldığını aktarmıştı.

Fotoğraf: @motokuryekargo / Twitter

Eylemleri başarılı olan sözleşmeli teslimatçıların maaşlarına yüzde 39 zam yapılarak aylık toplam hak edişlerinin 12 bin 500 lira ve KDV olacağı aktarılmıştı.

Artan enflasyonla yükselen hayat pahalılığına rağmen yapılan düşük zamlar birçok sektörde eylem dalgası yaratmıştı. Esnaf kuryelerle başlayan süreç, tekstil, gıda ve perakende sektörlerine sıçramıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.