İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Sedef Kabaş’a iki yıl dört ay hapis cezası ve tahliye

0

Cumhurbaşkanı’na ve iki bakana hakaret suçlamalarıyla 12 yıl 10 ay hapis cezası istenen gazeteci Sedef Kabaş 49 günlük tutukluluğun ardından, ilk kez hakim karşısına çıktı.

İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savcı Kabaş’ın cezalandırılması yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyeti ise ilk duruşmada kararını açıkladı ve Kabaş’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılarak, tahliyesine karar verildi. Kabaş’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘ya ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu‘na hakaret suçundan beraatine karar verildi.

Kısıtlı izleyici alındı

Sedef Kabaş’ın Bakırköy Cezaevi’nden getirildiği duruşmada avukatları Uğur Poyraz ve Kerem Altıparmak ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Süleyman Soylu’nun avukatları katıldı.

Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve sanatçı Melike Demirağ‘ın da aralarında bulunduğu, salona girmesine izin verilen sınırlı sayıda izleyici izledi.

‘Ağır eleştiri ifade özgürlüğü kapsamında’

Duruşmada savunmasını yapan Kabaş, “Mevcut iktidarın bana ve bize yaşattıklarına rağmen gerçekleri söylemeye devam edeceğim. Yurtdışında aldığım eğitimlerden sonra kendi isteğiyle yurda dönmüş bir gazeteciyim. Hakkımda açılmış tek bir dava yok” dedi.

Önceki yıllarda yaptığı başka bir konuşmanın AKP’liler tarafından montajlanarak yayınlandığını belirten Kabaş şunları söyledi:

“Konuşmamın içeriği kasıtlı bir şekilde çarpıtılmış ve kamuoyuna izletildi. Goebbels yöntemlerini eleştirdiğim konuşmam Goebbels yöntemleriyle hedef gösterildi. Merak ediyorum acaba hukuk karşısında hakkımı aramak bu husumetin sebebi midir? Bu kişiler şimdi de atasözünden hakaret çıkarıp cezalandırılmamı istiyorlar. Ben bugün IŞİD üyesi olup, emniyetin canlı bomba listesinde olsaydım serbest olacaktım, uyuşturucu ticareti yapsaydım rahat rahat dolaşacaktım”

” Otele, devlet ihalelerine çöküp millete küfretseydim suçlu olmayacaktım. Merak ediyorum acaba hukuk karşısında hakkımı aramak bu husumetin sebebi midir?”diye soran Kabaş, “Cumhurbaşkanına hakaret etmedim, etmem, edilmesini de onaylamam. İktidarı gerekirse en ağır şekilde eleştiririm ve takdir edersiniz ki bunlar ifade özgürlüğü kapsamındadır ve bir gazetecinin görevidir.  Sözlerimde Erdoğan’ın ismini bile kullanmadım ama üzerine alındı. Bunların hepsi eleştiri, hakaret olarak kabul edilemez. Aksi halkın haber alma hakkını gasp etmek anlamına gelir.” dedi.

Kabaş ayrıca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB/ 5 yıl içinde başka bir suç işlememesi halinde cezanın ertelenmesi) kabul etmediğini beyan etti.

Savcı üst sınırdan ceza istedi

Savunmanın ardından Savcı Kabaş’ın “cumhurbaşkanına hakaret” ve Süleyman Soylu hakkındaki sözleri için “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarından cezalandırılmasını ve cezaların üst sınırdan verilmesini talep etti. Savcı, Adil Karaismailoğlu açısından da hakaret suçu oluşmadığı gerekçesiyle Kabaş’ın bu suçlamadan beraatına karar verilmesini istedi.

İlk duruşmada karar

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından Sedef Kabaş’ın “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarından beraatine kararı verdi. Kabaş, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu işlediği sabit olduğu gerekçesiyle 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı ve tahliyesine karar verildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.