Editörün SeçtikleriManşetSeçime DoğruTürkiyeYeşil Gazete TV

[Seçime Doğru] Ali Kemal İpek: Gündemimin ilk maddesi Nurettin Baransel Kışlası olacak

0

Video Röportaj: Müjgan HALİS

14 Mayıs’ta düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerine giden yolda, seçim sürecine odaklandığımız video dizisinin üçüncü konuğu, Yeşil ve Sol Parti listelerinden aday adayı olan Ali Kemal İpekMaltepe Cevizli’de başlayan ekoloji mücadelesini halen sürdüren İpek, sosyalistler olarak geçmişte kadın ve çevre hareketi gibi mücadeleleri küçümsemekle hata yaptıkları söylüyor. 

*

Ne kadardır ekoloji hareketinin içindesiniz?

Beyza Hoca‘nın (Üstün) deyimiyle biz de bu HES’ler falan sürerken televizyondan izliyorduk çok da canımızı yakmıyordu doğrusu. Ancak ne zamanki bölgemizde aynı sorunla karşı karşıya kaldık; Cevizli Tekel alanı ve Maltepe sahil dolgusu olunca ve orada HES’lerdeki vatandaşlarımız gibi bizim de canımız yanmaya başlayınca sorunu kavramaya başladık. 2009’dan beri ekoloji ve çevre mücadelesinin aktif olarak içindeyim.

Neden aday oldunuz?

1977’den beri yani 46 yıldır toplumsal bir hareketin, sosyalist mücadelenin içindeyim. Liseli yıllarda başladım mücadeleye. Daha sonra işte üniversite yıllarında devam etti. 12 Eylül gelince aranma durumu, işte kaçaklık, sonra mahpusluk. Çıkınca yine toplumsal mücadele aynı yerden devam etti. Benim açımdan asıl olan sınıf mücadelesidir, sınıf mücadelesi bizi ekolojik mücadeleyle ve çevre mücadeleleriyle buluşturdu. Ben ikisinin de yani ekolojik mücadelenin ve çevre mücadelelerinin de sınıf mücadelesi olduğunu düşünüyorum. Ve bu mücadelenin de yerellere çok şey katacağını, özlediğimiz bir sistemin kurulmasında bu örgütlenmelerin çok işe yarayacağını düşünüyorum.

2009’dan beri aktif şekilde önce Ceviz Tekel mücadelesi verdik. Başarılı olamadık, önce orada Ahmet Davutoğlu üniversite yaptı, sonra el koydular. Şu anda Marmara Üniversitesi’nin himayesinde devam ediyor öğretime.

Neden aday olduğuma gelince, çevreden teşvikler oldu, arkadaşlar yaptıklarımızın toplumda bir karşılığı olduğunu söylediler, bu sesleri mecliste duyurabilirsin dediler. Haydarpaşa’da halen mücadele eden arkadaşların deyimiyle ‘sokağın sesi’ olacağımı düşünüyorum.

Meclis’te bütün ‘ötekiler’ temsil edilmeli

Peki neden Yeşiller Sol?

Bu coğrafyada ciddi bir Kürt sorunu var, sosyalist olmanın gereğinin enternasyonalist olmak gerektiğine inandığım için uzun süredir HDP’nin içindeyim. Vicdanen de burada olmam gerektiğine inanıyorum. Zaten düzen partileri de bana sıcak bakmazdı.

Sizce çevre ekoloji hareketinin temsilcileri neden Meclis’te olmalı?

Biz geçmişte bu mücadelelerin hepsini küçümsedik, sosyalistler olarak. Kadın hareketini, çevre hareketini hepsini. Sosyalizm gelecek, çözülecek dedik. Ama son yıllarda özellikle kadına hareketinin yükselmesiyle, çevre hareketinin yükselmesiyle bugünden bunlar için mücadele etmenin gerekliliği ortaya çıktı. Mücadelenin içinden gelenlerin Meclis’te olması gerektiğini düşünüyorum, bütün ötekiler temsil edilmeli.

Meclis’e giderseniz nelerin takipçisi olacaksınız?

Bu coğrafyada sadece AKP‘yle değil, ondan önce de rantsal dönüşümler olduğunu biliyoruz, son 20 yılı konuşmaya ise hiç gerek yok. Çok kötü. Birçok yeri kaybettik. Şimdi özellikle askeri alanları imara açmaya çalışıyorlar, en önemli öncelik de Nurettin Baransel Kışlası. Biz orada mücadele etmeye başladık.

Meclis’e gidersem, ilk olarak Nurettin Baransel Kışlası’nı gündeme getirmek isterim. Kışla; dört ilçeyi kapsıyor; Maltepe, Kartal, Sancaktepe, Sultanbeyli sınırları içinde 11 milyon metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. İktidar bunun 125 bin metrekaresini Fenerbahçe’ye verdi, Maltepe Belediyesi’ne fuar alanı vereceğini de söylüyor. Bu şekilde toplumsal muhalefeti zayıflatmaya çalışıyorlar. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz ama meclise gidersem ilk işim burayla ilgili önerge vermek olacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.