ManşetSeçim GünlüğüTürkiye

[Seçim Günlüğü] Yeşil Sol: Başarısızlık söz konusu, değerlendireceğiz

0

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri  Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın ile HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerin sonuçlarına dair HDP genel merkezinde açıklama yaptı.

Çiğdem Kılıçgün Uçar, ortak açıklamada “Bu seçimlerde önümüze koyduğumuz hedeflere tam olarak ulaşamadığımızı belirtmek istiyoruz. Seçim sonuçlarının bizler açısından başarı olarak görülemeyeceği açıktır” dedi.

Kobanî  Davası ve HDP kapatma davası ile kendilerinin denklem dışına çıkarılmak istendiğini belirten Kılıçgün Uçar, “Bunun yanı sıra yeni bir ittifakı örgütlemenin sahaya yansıyan dezavantajları ve HDP olarak Yeşil Sol Parti olarak tek liste ve tek parti ile seçime girme ısrarımıza rağmen bu önerimizin hayata geçmemiş olmasının ortaya çıkardığı sıkıntılar da seçim sonuçlarını belli düzeyde etkilemiştir. Bütün bu faktörlere rağmen elde edilen sonucu önemli buluyoruz” diye konuştu.

‘Oylarımız azaldı, değerlendireceğiz’

Hedeflerin gerisinde kaldıklarını belirten Sancar ise şunları söyledi:

“Seçimlerle birlikte elbette bir formül arayışı gerekiyordu. Tek listenin en uygun formül olduğunu başından beri söyledik. Bununla birlikte ittifakı da korumayı hep önemsedik. İttifaklarda böyle riskler olabiliyor, bu risklerin bazıları da bu seçimde gerçekleşmiştir. Bunu elbette hem kendi kurumlarımızda hem ittifak ortaklarımızla oturup değerlendireceğiz.

Oylarımızda bir azalma olduğu doğrudur, özellikle Batı illerinde bu azalma daha dikkat çekicidir. Daha ayrıntılı bir değerlendirme için bütün illere ilişkin verileri önümüze koymamız gerekiyor ancak bir durum son derece açık, burada bir başarısızlık söz konusudur.  Bizim eksikliklerimizi, özeleştiri sürecinde değerlendireceğiz.”

“İtirazlarımız var’

Şu anda Yeşil Sol Parti’yle aldığı oy oranının yüzde 9,33 göründüğünü belirten Sancar, şu ifadeleri kullandı: 2018’e göre bir düşüş var. Milletvekili sayısında da bir azalma var ama bu dramatik bir düşüş değil. İtirazlarımız var, bu itirazlar nasıl sonuçlanacak onları göreceğiz. YSK’nın bütün verileri açıklandıktan sonra milletvekili sayımızın artması ihtimali de var, buna rağmen bizim önümüze koyduğumuz hedeflerimizin gerisinde olduğumuz ortada. Bu oy kaybının çeşitli nedenleri olabilir. Mazeret değil ama seçimlere zor şartlarda girdiğimiz biliniyor. Kapatma davası, seçim sürecini dizayn etme konusunda önemli bir faktör olmuştur. Yeşil Sol’la seçime girmenin handikapları da olmuştur. 

‘Cumhurbaşkanlığı seçimi kararımız etkili oldu’

Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili stratejik bir karar aldıklarını ve bunun  seçmenleri tarafından benimsenerek hayata geçirildiğini söyleyen Mithat Sancar, “Bizim bu kararımız cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda Cumhur İttifakı lehine sonuçlanmamasını sağlayan en önemli unsur olmuştur. İkinci tur önümüzde ise seçmenimizin partinin politik kararlarına bağlılığı bunda belirleyici faktör olmuştur” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.