ManşetSeçim GünlüğüTürkiye

[Seçim Günlüğü] AA: Bu kez veri akışında sıkıntı olmayacak, olursa savcılığa başvurun

0

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde, veri akışını saatlerce durduran Anadolu Ajansı‘ndan (AA) 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için açıklama geldi.

“Bu kez kesintinin olmayacağını” söyleyen AA yönetimi, “Verdiğimiz hizmette en küçük bir aksaklık görülürse, hizmet alanlar bizi savcılığa şikayet etsin” dedi.

31 Mart’ta  İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanlığı için CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP’den Binali Yıldırım karşı karşıya gelmiş; ajans İmamoğlu’nun öne geçtiği saatlerde müşterilerine veri akışı ve sonuçlarını iletmeyi saatlerce durdurmuştu. İmamoğlu’nun seçimi önde tamamlamasına rağmen AKP’den gelen itirazlar sonucunda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçimi tekrar ettirmiş; bu kez İmamoğlu seçimi 800 bin oy farkla kazanmıştı.

Millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise YSK’ya da AA’ya da güvenmediklerini belirtmiş, ittifak görevlilerinin ıslak imzalı sandık tutanaklarını mutlaka almaları gerektiğini söylemişti.

‘Aksaklık olursa, savcılığa şikayet edin’

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan AA Genel Müdürü Serdar Karagöz ve Yardımcısı Yahya Bostan, seçim gecesi veri akışının nasıl işleyeceğini anlattı. Saygı Öztürk yöneticilerin “Eğer verdiğimiz hizmette en küçük bir aksaklık görülürse, hizmet alanlar bizi savcılığa şikayet etsin” dediğini aktardı.

“Bu kez veri akışı yine duracak mı” sorusuna yanıt veren Karagöz, “her türlü önlemi aldıklarını, bunlar arasında AA’ya yapılabilecek siber saldırılara karşı teknik önlemlerin de bulunduğunu, seçim gecesi elde edilecek tüm verilerin müşterileriyle kesintisiz paylaşılacağını” söyledi.

Buna göre AA’nın seçim verisi toplama sistemi iki ana kaynağa dayanacak:

  • “1- 14 Mayıs Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde editöryal ve idari çalışanlar ile serbest habercilerden oluşan 2 bin 500 kişilik AA ekibi sahada görev yapacak.
  • 2-Araştırma şirketi çalışanları. (Anlaşma gereği bu şirketin ismi açıklanmıyor.) Türkiye genelindeki tüm sandıklardan seçim verilerini toplayabilmek için bir araştırma şirketi ile iş birliği yapacağız. Araştırma şirketi, AA çalışanlarının ulaşmadığı sandık sonuç verilerini toplayarak AA sistemine yükleyecek.”

Sistem nasıl işleyecek?

Bostan da sistemin nasıl işleyeceğini anlattı:

“Sandık sonuç verilerinin toplanmasından sorumlu olan görevliler, cep telefonlarına indirdikleri mobil uygulama üzerinden hangi sandıklarda görevli olacaklarını görecek. Bu görevlendirme, çalışanların kayıtlı adreslerine göre yapıldı. Her bir görevli, kayıtlı adresine en fazla 3 kilometre uzaklıkta olan sandıklarda görev yapacak. Bir görevli en az 10, en çok ise 40 sandığın sonucunu sandık sonuç tutanağının fotoğrafını çekmek suretiyle sisteme aktaracak.

Bu çerçevede AA çalışanları yaklaşık 50 bin sandığın verisine doğrudan ulaşabilecek. AA ekipleri sandıklar kapandıktan ve oy sayım işlemi başladıktan hemen sonra, görevli oldukları sandıkların başında olacak. Oy sayım işlemi tamamlandığında ve sandık sonuç tutanağı oluşturulduğunda bu tutanağın fotoğrafını çekip mobil uygulama üzerinden AA sistemine aktaracak.”

Bostan, sistemin sağlıklı şekilde işlemesi için kontrol mekanizması da  kurulduğunu belirtti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.