EnerjiManşet

Sayaç işliyor: Rus fosil yakıtlarına harcanan para yenilenebilir enerjiye harcansaydı ne olurdu?

0

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaştan bugüne kadar geçen 100 günden fazla zamanda, bu ülkeye kömür, petrol ve gaz ithalatı için 60 milyar euro ödedi. Kömürün Ötesinde Avrupa’nın (Europe Beyond Coal) hazırladığı sayaç, fosil yakıtlara harcanan bu parayla ne gibi yenilenebilir enerji çözümleri ve enerji tasarrufu programları yapılabileceğini ortaya koyuyor.

Örgütün kampanya yöneticisi Kathrin Gutmann, “Hesaplamamıza göre, Ukrayna işgali başladığından beri Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rusya’nın fosil yakıtlarına harcanan parayla yaklaşık 735 bin çatı tipi güneş paneline, 7300 futbol sahası büyüklüğünde güneş paneline, 1900 kara tipi rüzgar türbinine, 300 açık deniz rüzgar türbinine, 270 bin evin izolasyonuna ve bir milyona yakın ısı pompasına yatırım yapabilirdi” dedi.

Gutman, barışı güvence altına almak, enerji bağımsızlığını sağlamak ve artan iklim ve yaşam maliyetleri ile mücadele etmek isteniyorsa, devletler ve enerji endüstrisinin fosil yakıtlara ödeme yapmaktan vazgeçip yenilenebilir enerjiye yatırım yapmanın; enerji tasarrufu ve elektrifikasyon önlemleri almanın önemine dikkat çekti.

‘AB Rus gazını alarak savaşı besliyor’

“AB üyesi ülkelerin Rusya’nın fosil yakıtlarını satın alarak Ukrayna’daki vahşi savaşı ve dünyanın başka yerlerindeki şiddetli çatışmaları beslediğini” belirten Stand With Ukraine kampanya lideri Svitlana Romanko ise “Söz konusu ülkeler, Rusya’dan petrol, gaz ve kömür alımına son vererek bu maskaralığa son vermeliler. Bunun için sadece Ukraynalılar değil kendi vatandaşları da uzun vadede enerji güvenliği ve düşük faturalar için onlara teşekkür edecek” dedi.

Oluşturulan sayaç, AB üyesi ülkelerin Rusya’nın fosil yakıtlarına yaptığı harcamalara ilişkin bir tahmin oluşturmak için Marinetraffic.com ve Datalastic‘ten alınan gerçek zamanlı nakliye verilerini, ENTSO-G‘den gelen fosil gaz akışlarına ilişkin canlı verileri ve son Eurostat verilerini kullanıyor.

Sayaç için tıklayın. 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.