Sayaç işliyor: Rus fosil yakıtlarına harcanan para yenilenebilir enerjiye harcansaydı ne olurdu?

Ukrayna işgali başladığından beri AB ülkeleri, Rus fosil yakıtlarına harcanan parayla 7300 futbol sahası büyüklüğünde güneş paneline, 1900 kara tipi, 300 açık deniz rüzgar türbinine, 270 bin evin izolasyonuna ve bir milyona yakın ısı pompasına yatırım yapabilirdi.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaştan bugüne kadar geçen 100 günden fazla zamanda, bu ülkeye kömür, petrol ve gaz ithalatı için 60 milyar euro ödedi. Kömürün Ötesinde Avrupa’nın (Europe Beyond Coal) hazırladığı sayaç, fosil yakıtlara harcanan bu parayla ne gibi yenilenebilir enerji çözümleri ve enerji tasarrufu programları yapılabileceğini ortaya koyuyor.

Örgütün kampanya yöneticisi Kathrin Gutmann, “Hesaplamamıza göre, Ukrayna işgali başladığından beri Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rusya’nın fosil yakıtlarına harcanan parayla yaklaşık 735 bin çatı tipi güneş paneline, 7300 futbol sahası büyüklüğünde güneş paneline, 1900 kara tipi rüzgar türbinine, 300 açık deniz rüzgar türbinine, 270 bin evin izolasyonuna ve bir milyona yakın ısı pompasına yatırım yapabilirdi” dedi.

Gutman, barışı güvence altına almak, enerji bağımsızlığını sağlamak ve artan iklim ve yaşam maliyetleri ile mücadele etmek isteniyorsa, devletler ve enerji endüstrisinin fosil yakıtlara ödeme yapmaktan vazgeçip yenilenebilir enerjiye yatırım yapmanın; enerji tasarrufu ve elektrifikasyon önlemleri almanın önemine dikkat çekti.

‘AB Rus gazını alarak savaşı besliyor’

“AB üyesi ülkelerin Rusya’nın fosil yakıtlarını satın alarak Ukrayna’daki vahşi savaşı ve dünyanın başka yerlerindeki şiddetli çatışmaları beslediğini” belirten Stand With Ukraine kampanya lideri Svitlana Romanko ise “Söz konusu ülkeler, Rusya’dan petrol, gaz ve kömür alımına son vererek bu maskaralığa son vermeliler. Bunun için sadece Ukraynalılar değil kendi vatandaşları da uzun vadede enerji güvenliği ve düşük faturalar için onlara teşekkür edecek” dedi.

Oluşturulan sayaç, AB üyesi ülkelerin Rusya’nın fosil yakıtlarına yaptığı harcamalara ilişkin bir tahmin oluşturmak için Marinetraffic.com ve Datalastic‘ten alınan gerçek zamanlı nakliye verilerini, ENTSO-G‘den gelen fosil gaz akışlarına ilişkin canlı verileri ve son Eurostat verilerini kullanıyor.

Sayaç için tıklayın. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR