Dünya

Savaş karşıtları Lizbon’da buluşacak

0

NATO 19-20 Kasım’da Portekiz’de düzenleyeceği zirveyle yeni saldırıların önünü açacak yeni stratejik konseptini kabul etmeye hazırlanırken, savaş karşıtları 20 Kasım’da düzenleyecekleri gösteriyle “Barışa Evet, NATO’ya Hayır” diyecek.

Portekiz’in başkenti Lizbon, 19-20 Kasım tarihlerinde Türkiye dâhil 28 ülkeden liderlerin katılacağı ve uzun zamandır üzerinde çalışılan “NATO 2020″ başlıklı yeni stratejik konseptin kabul edileceği zirveye ev sahipliği yapacak. NATO’nun askeri müdahalelerini arttırmasını ve Türkiye dâhil birçok ülkeye füze kalkanı ve nükleer silah yerleştirmesini amaçlayan yeni stratejik konsept, örgütün geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Portekizli savaş karşıtları, haftalardır yürüttükleri çalışmalarla NATO’nun saldırganlığına karşı barışseverlere 20 Kasım’da Lizbon’da düzenlenecek gösteriye katılma çağrısı yapıyor. Aralarında Portekiz Komünist Partisi, Portekiz Barış için İşbirliği Konseyi, sendikalar ve sol örgütlerin bulunduğu 100’den fazla kuruluş tarafından düzenlenen “Barışa Evet, NATO’ya Hayır” kampanyası kapsamında, binlerce savaş karşıtı son haftalarda ülkenin birçok bölgesinde düzenlenen panel ve etkinliklerde bir araya geldi. Portekiz’in NATO operasyonlarına giderek daha fazla katılmasının ülke anayasasına aykırı olduğu vurgulanan ve ülkedeki NATO üslerinin kapatılmasını talep eden metin on binlerce kişi tarafından imzalandı. NATO zirvesinin ve Avrupa Birliği’nin militarizasyonu planlarının dünya barışını tehdit ettiği kaydedilen metin, Portekiz Meclisi’ne de sunuldu ve geçen ay sonunda meclis oturumunda tartışıldı.

“Barışa Evet, NATO’ya Hayır” kampanyası kapsamında, 19 Kasım’da Dünya Barış Konseyi ile beraber Lizbon’da uluslararası bir konferans düzenlenecek. 20 Kasım’da Marques de Pombal Meydanı’ndan Restauradores’e düzenlenecek yürüyüşe ise binlerce kişinin katılması bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.