Savaş finansörü: Cep telefonu

Kongo’da 15 yıldır süren iç savaş, ‘cep telefonu yapımında’ kullanılan minerallerin çıkarıldığı madenlerin geliriyle finanse ediliyor.

Cep telefonları insanlar için bu yüzyılın en vazgeçilmezi oldu. Fakat, kimse bu alışkanlıkla cep telefonu kullanıcılarının Dünya’nın öbür ucundaki 5 milyon kişinin ölümünden sorumlu olduğunu söylemek istemiyor.

Danimarkalı yönetmen Frank Poulsen, BM ve insan hakları örgütlerinin verdikleri bilgilerden yola çıkarak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda bulunan ve ülkedeki iç savaşı körükleyen silahlı grupların işlettiği, çocukların köle gibi çalıştırıldığı madenlerden elde edilen minerallerden yapılan cep telefonlarının satışlarının,  ülkedeki savaşı nasıl daha da şiddetlendirdiğini anlatan bir belgesel çekti.

Cep Telefonundaki Kan” adlı belgeselin çekimi için Kongo’ya giden yönetmen, çocukların madenlerdeki çalışma şartlarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Ülkedeki silahlı örgütlerin yönetiminde bulunan maden bölgesine 2 günlük bir yürüyüşün ardından varan Poulsen, ilk gün bizzat madenlerin içine girdi fakat fazla ilerleyemedi. Çünkü madenin tünelleri, onun bedeni için fazla dardı. Ertesi gün burada çalışan çocuklardan birine küçük bir kamera vererek çalışma ortamlarını görüntülemesini istedi.

Yaşları 12’den başayan işçiler yerin 100 metre altında 72 saat kalarak kimi zaman temiz su bile olmadan çalışıyordu. Daha sonra firmalara satılan bu minerallerin gelirleri ise Kongo’daki şiddeti tetikleyen silahlı örgütlerin cebine gidiyor ve daha fazla silah alarak, savaşı devam ettirmelerini sağlıyordu…

Çekimlerin ardından büyük bir cep telefonu üreticisini arayan yönetmen, firmanın durumdan haberdar olup olmadığını sormak istedi. Ancak bir sene boyunca her hafta aramasına rağmen hiçbir yetkiliye ulaşamadı.

(Milliyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz giderek Marmara’ya benziyor: Kirli ve oksijensiz

ODTÜ Bilim-2 gemisiyle Karadeniz kıyılarındaki kirliliği inceleyen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, Karadeniz'in kirlilik açısından giderek Marmara Denizi'ne benzediğini buldu.

İklim değişikliği dünyanın dönüş hızını yavaşlatıyor, günler giderek uzuyor

Küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların ekvator çevresinde birikmesiyle dünyanın dönüş hızı giderek azalıyor. Uzmanlar, günlerin uzunluğundaki değişimin hassas zaman ölçülerine dayanan internet ve GPS sistemlerini etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Yapay zeka yatırımları Google’ın net sıfır planlarını suya düşürebilir

Enerji ihtiyacı giderek artan veri merkezlerine bağımlı olan Google'ın...

Araştırma: Ozon tabakasına zarar veren gazlar beklenenden hızlı azalıyor

Atmosferdeki zararlı gazların beklenenden daha hızlı bir şekilde azaldığını ortaya koyan bilim insanları, ozon tabakasını korumaya yönelik uluslararası çabaların 'büyük bir küresel başarı' olduğunu söyledi.

Erasmus AI’den iklim değişikliği odaklı yapay zeka dil modeli: ClimateGPT

İklim değişikliği odaklı ilk yapay zeka modeli olan ClimateGPT, 200 milyondan fazla akademik çalışmayı barındırıyor ve kendisine sorulan soruları makaleleri kaynak göstererek yanıtlıyor. Ancak doğru yanıt yüzdesi halen 'veri yetersizliği' nedeniyle yüksek değil.

EN ÇOK OKUNANLAR