EkolojiEkonomiManşet

Rapor: Yağmur ormanı karbon kredisi planları yanıltıcı ve etkisiz

0
Fotoğraf: Reuters

Amazon ve Kongo havzaları gibi kritik ekosistemlerin etkili bir şekilde korunması için dünyanın önde gelen karbon standardını işleten Verra tarafından sertifikalandırılan yağmur ormanı karbon kredileri konusunda farklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği bildirildi.

The Guardian’ın aktardığına göre, dünyadaki yağmur ormanlarının yok edilmesini durdurmak, Birleşmiş Milletler‘in (BM) iklim ve biyolojik çeşitlilik hedeflerini tutturmak açısından acil bir durum olarak görülüyor.

Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı Karbon Ticareti Projesi tarafından yayımlanan raporda, karbon kredi sisteminin aşırı çevresel etkiler yarattığı vurgulanarak, bazı projelerin hassas orman toplulukları için koruma sağlamada başarısız olduğu belirtildi. Bu durum, fosil yakıt emisyonlarına eşdeğer olmadıkları için şirketlerin karbon dengeleme iddiaları için karbon kredileri kullanmalarını uygunsuz kılıyor.

Fotoğraf: Reuters

‣ Araştırma: Karbon dengeleme sertifikalarının yüzde 90’ının bir karşılığı yok

‘Mevcut sistem sömürülmeye açık’

Şirketler ve insanlar, karbon dengeleme yoluyla, sera gazı emisyonlarının ortadan kaldırılması veya başka yerlerde, çoğunlukla da gelişmekte olan ülkelere ödeme yaparak kendi emisyonlarını telafi ettiğini öne sürüyor.

Karbon Ticareti Projesi tarafından yapılan yeni bir değerlendirme, yağmur ormanlarını koruma amaçlı karbon kredileri üretmeye yönelik mevcut sistemin amaca uygun olmadığını ve sömürülmeye açık olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Verra’nın yağmur ormanı karbon kredi sisteminin dayanıklılık, orman karbon muhasebesi, topluluk korumaları, ormansızlaşma sızıntısı ve temel noktalar olmak üzere beş kalite faktörünü değerlendirdi ve tüm alanlarda büyük eksiklikler buldu.

‣ Afrika İklim Zirvesi’nde yüz milyonlarca dolarlık karbon kredisi taahhüdü verildi

‘Sistem orman topluluklarını riske sokuyor’

Denetleyiciler, kredilerin çoğunluğunun iklim üzerinde olumlu bir etki yaratmadığını, projelerin ormansızlaşmanın başka yerlere gitme riskini sürekli hafife aldığını ve Verra’nın kredi üretme konusundaki kendi kurallarını uygulamada sıklıkla başarısız olduğunu belirtti. Raporda, projelerin zararı önlemeyi amaçlayan önlemlere rağmen savunmasız toplulukların yerinden edilmesine veya mülksüzleştirilmesine yol açtığı belirtildi.

Raporu yöneten Karbon Ticareti Projesi direktörü Barbara Haya, şunları söyledi:

Ormansızlaşmayı ve emisyonları azaltmak için tamamen farklı bir yaklaşıma ihtiyaç var. Araştırmamız, gönüllü karbon piyasasında en fazla krediye sahip olan, ormansızlaşmayı önlediği söylenen projelerin orman topluluklarını riske sokan ve yüksek oranda şişirilmiş krediler ürettiğini gösteriyor.”

Fotoğraf: Reuters

‘Yeni metot oluşturacağız’

Raporda, hükümetlerin ve işletmelerin dünya çapında ormansızlaşmaya yol açan etkenleri azaltmaya odaklanması, Yerli toplulukların ormanları korunmasına yardımcı olmak için tasarlanan planları desteklemesi ve şirketlerin denkleştirme satın almak yerine yağmur ormanlarının korunmasını desteklemeye yönelik yaklaşımlara katılmaları gerektiği tavsiye edildi.

Verra yetkilileri, bilim ve çevre camiasının çalışmaları üzerindeki incelemesini memnuniyetle karşıladığını ve raporda vurgulanan konuların çoğunun, karbon kredisi üretmeye yönelik yeni metodolojide ele alınacağını ve bunu önümüzdeki dönemde yayımlayacağını söyledi.

Verra yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Şeffaflıkta kararlıyız. İklim hareketlerini destekleyen metodolojileri geliştirmek için süreçler ve ilişkilerden oluşan bir ekosistem inşa ettik. Bu araştırmadan elde edilen bulguların ve tavsiyelerin büyük çoğunluğunun, Verra tarafından son iki yılda yürütülen Doğrulanmış Karbon Standardı (VCS) Programını güncellemeye yönelik kapsamlı ve sistematik çalışmalarla uyumlu olduğunu belirtmek önemli.”

‘Yasadışı krediler veriliyor’

Küresel karbon piyasaları konusunda politika uzmanı olan Inigo Wyburd, Verra’ya yasadışı krediler verdiği düşünülen projeleri vurgulayan bir yazı yazacağını söyledi ve ekledi:

Araştırma, karbon dengeleme sistemini yöneten mevcut kuralların ciddi anlamda güvenilirlikten yoksun olduğunu ve yüksek kaliteli karbon kredileri üretme konusunda onlara güvenilemeyeceğini gösteriyor. İşletmeler, güneydeki orman koruma projeleriyle bağlantılı düşük kaliteli karbon kredileri satın alarak emisyonlarını ucuza telafi ediyor.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.