EkolojiDoğa MücadelesiManşetYerel

Mahkemenin Saros doğal gaz limanı projesini iptal etmesi bakanlığı durdurmadı

0

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Sazlıdere köyü sahilinde yapılması planlanan doğal gaz limanı için verilen ÇED olumlu raporunun mahkemece iptal edilmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6 Mayıs’ta İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştireceğini duyurdu.

Saros Gönüllüleri Dayanışması adınan yapılan açıklamada “İnsanlığın can derdinde olduğu böyle bir zamanda yasa ve mevzuatların arkasından dolanarak alınan bu kararı bizler hiçbir yere sığdıramıyoruz” denildi.

Mahkeme: Bilime ve hukuka uygun değil

BOTAŞ tarafından yapılması planlanan Saros Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı (FSRU) projesinin liman kısmı için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı Edirne İdari Mahkemesince incelemeye alınmıştı.  Bilirkişi raporu talep eden mahkeme, toplanan tüm bilgi ve belgeler sonucunda ÇED raporunun hukuka ve bilime uygun olmaması gerekçesiyle bakanlığın kararını iptal ettiğini duyurdu.

Saros Gönüllüleri’nin aktardığına göre daha sonra BOTAŞ ile Bakanlık arasında bir yazışma oluyor. Bakanlık, “Mahkeme kararının bilirkişi raporuna dayandığı” bu sebeple Çevre ve Orman Bakanlığı 2009/7 sayılı genelgesinin sondan ikinci paragrafına göre karar raporun sadece bir bölümüne ilişkin olduğu için “sürecin en baştan tekrarlanmasına gerek olmadığını” belirtiyor.

‘Neden yangından mal kaçırır gibi?’

Böylece, 2020 sayfalık ÇED dosyasının yalnızca ilgili bölümleri değiştirilerek dosya tekrardan bakanlığa sunuluyor ve yeni İDK için tarih belirleniyor. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri şu ifadeleri kullandı:

Kaldı ki söz konusu mahkeme kararının Davalılar tarafından Danıştay’a temyize taşınmasına karşın neden Danıştay kararı beklenmeden mevcut mahkeme kararı ile hiç ilgisi olmayan raflarda tozlanmış olan bu genelge dayanak yapılarak yangından mal kaçırırcasına yasanın arkasından dolaşılıyor. Hele hele ülke genelinde bir çok kısıtlama ve yasakların olduğu bu dönemde. Örneğin; Büyükşehirler arası ulaşım yasağı var, İDK’ya katılmak isteyecek davacılar arasında sokağa çıkma kısıtlısı olanlar var. Bu adalet mi?

Ayrıca, Saros Gönüllüleri ikinci ÇED uygulamasına karşı çıkmak için change.org üzerinden bir imza kampanyasına başladı. Şu ana kadar 57 bin kişinin imzaladığı kampanyaya buradan katılabilirsiniz. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.