ManşetEditörün SeçtikleriEkoloji

Saros Körfezi’ndeki doğal gaz limanı projesi ÇED Olumlu kararı iptal edildi

0

Haber:Elif Ünal

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Sazlıdere köyü sahilinde BOTAŞ tarafından yapılması planlanan Saros Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı  (FSRU) için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı iptal edildi.

Saros Dayanışma Gönüllüleri ve bölge halkı Saros FSRU ve Kara Boru Hattı Projesi’nin doğal gaz limanı kısmı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED raporuna karşı dava açmıştı.

Bilirkişi raporu talep eden Edirne İdare Mahkemesi, toplanan tüm bilgi ve belgeler sonucunda ÇED raporunun hukuka ve bilime uygun olmaması gerekçesiyle bakanlığın kararını iptal ettiğini duyurdu.

Kaçar: Kara boru hattının zararları da mahkeme kararında yer alıyor

Mahkeme kararını Yeşil Gazete’ye değerlendiren Avukat Bülent Kaçar, “Açılan dava, Saros körfezinde yapılması planlanan FSRU doğal gaz limanı ve kara boru hattı projesinin sadece limanı için verilen ÇED Olumlu kararına yönelikti. Çünkü kara boru hattı ÇED’ten muaf tutuluyor” dedi.

Mahkemede verilen bilirkişi raporunda ve mahkeme hükmünde projenin kara boru hattı kısmının da ciddi orman tahribatına yol açacağını belirttiğini belirten Kaçar, “Kararda ÇED raporuna yönelik 14 tane hukuka ve bilime aykırılık tespit edilmiş durumda. 10 ayrı uzmanın hazırladığı bilirkişi raporunda onlarca bilime, hukuka ve usule aykırı husus belirtildiğini görüyoruz. Bilirkişinin görüşleri mahkeme kararında özet olarak yazılmış” diye konuştu.

‘Halkın katılım ilkesi sağlanmadı’

Davanın en önemli kazanımlarından birinin ÇED’in usule aykırı olarak halkın katılımı olmadan yapılmasının hukuken tespit edilmesi olduğunu söyleyen Kaçar, “Halkın katılım ilkesinin sağlanmadığı, yüzlerce itiraz dilekçesinin ciddiye alınmadığı ve dolayısıyla ÇED’e aykırı davrandığı resmen kanıtlanmış durumda” dedi.

‘Görevlerini kötüye kullandılar’

Kaçar açıklamasının devamında “ÇED raporu hazırlayanların da bilime ve hukuka birçok sebeple aykırılık içeren rapor hazırlamasından dolayı görevlerini kötüye kullandığı sabitleşti” ifadelerini kullandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da görevini kötüye kullandığını söyleyen Kaçar “Bu hatalı, hukuksuz ve bilime aykırı yeterli bilimsel araştırması olmayan ÇED raporunu onaylayan bakanlığın da eksik inceleme ve yanlış karar verme sebebiyle görevlerini kötüye kullandıklarını düşünüyoruz” eleştirisinde bulundu.

‘Saroslular bu projeyi istemiyor’

FSRU limanı projesi gerçekleşmediği zaman kara boru hattının da bir anlamı kalmayacağını söyleyen Kaçar, “Umuyoruz ki BOTAŞ ve Bakanlık limanın mutlak tarım arazilerine ve ormanlık alana kurularak doğa tahribatına yol açmasını ve yasaya aykırılığı düşünerek bu projeden vazgeçer” dedi. Kaçar açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

Beklentimiz bir kamu kurumu ve kamu yararını gözetmekle görevli BOTAŞ’ın ve çevreyi korumakla görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu bilimsel raporu ve mahkeme kararını dinleyerek halkın karşısına yeni bir ÇED raporuyla çıkmaması. Saroslular bu projeyi asla istemiyor.

‘ÇED raporu projenin risklerini göstermiyor’

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda ÇED raporunun eksikliklerine ve projenin yaratacağı tahribata ilişkin şu değerlendirmelerden bir kısmı şu şekilde:

  • Proje kapsamında inşa edilmesi planlanan 17 bin 121 metre uzunluğundaki kara boru hattının 12 bin 92 hektarlık kısmının orman alanları içerisinden geçiyor.
  • ÇED raporunda Ornitoloğun (kuş bilimci) bulunmuyor.
  • Raporda fauna türlerinin olmaması önemli eksiklik.
  • Projeni deprem tehlikesi yüksek olan ve fay hattına bu ölçüde yakın olan bir alana kurulması tehlikeli ve riskli.
  • FSRU gemisi ve LNG tankerlerinden kaynaklı gaz kaçağı, yangın ve patlama risklerinin ve gemilerin kendi yakıtlarının saçılmasından kaynaklı risklerin yeterince değerlendirilmemiş.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.