Dünya

Sarkozy’ye kızıl yeşil “şok”

0

Fransa’da dün parlamentonun üst kanadı Senato’da yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarihi bir yenilgi aldı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Senato’da çoğunluk 53 yıldır ilk kez sol muhalefetin eline geçti.

348 sandalyeden 175’ini kazanan Sosyalist Parti’nin başını çektiği sol blok, böylece salt çoğunluğu elde etti. Sarkozy’nin iktidardaki muhafazakar Halk Hareketi Birliği Partisi (UMP) ise 144 sandalyeye sahip oldu. Yeşiller ise 10 sandalye kazandı. Sonuçları değerlendiren UMP’li Senato Başkanı Gerard Larcher, “Muhalefetin baskısı beklediğimden daha güçlü ve gerçek.” ifadelerini kullandı.

Ana muhalefetteki sosyalistlerin cumhurbaşkanlığı seçiminde Sarkozy’nin karşısına çıkaracağı muhtemel en güçlü adayı olarak gösterilen François Holland da şu açıklamayı yaptı: “Nicolas Sarkozy için ciddi ve hatta kritik bir yenilgi. Senatodaki bu başarı sonrasında cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kazanırsak asıl o zaman tarihi bir zafer olur.”

Senato seçimleri, yedi ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi son kritik sınav olarak görülüyordu. Bu yenilginin yolsuzluk iddiaları ve ekonomik krizin etkisiyle popülaritesi dibe vuran Sarkozy’nin elini daha da zayıflatacağı yorumları yapılıyor.

(Ajanslar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.