Önceki hafta yürürlüğe giren ve içkinin her türlü reklamını yasaklayan yasal düzenlemelere karşı ‘Şarap Üreticileri Derneği‘nden bir açıklama geldi. Açıklamada tanıtım yasağını bir ‘yıkım’ olarak nitelendiren şarap üreticileri yeni çıkan yasalar üzerine küçük ölçekli girişimcilerin ve onlara bağlı oluşan yerel üreticilerin yol olma tehlikesiyle karşı karşıya geleceğini söylüyor.
Şarap Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu’nun açıklamasında özetle şöyle denildi:
Ülkemizde ekonomiyle kültürü, tarihle gastronomiyi, tarımsal üretim ve ihracatla turizmi birleştirerek özellikle son on yılda özel bir ivme yakalayan şarapçılığımız, yeni yasal düzenlemelerin getirdiği ‘tanıtım’ kısıtı nedeniyle çok büyük bir tehditle karşı karşıya.
Sizin de çok yakından bildiğiniz gibi, şarap, farkını ortaya koyarak, kendi özelliklerini anlatarak, tanıtarak var olabilen bir içecektir. Hatta, kendini diğer içkilerden ayıran biricik özelliklerini paylaşıp tanıtmak, onun ‘varoluş biçimi’dir diyebiliriz.
Görselliğini – rengini, şişe tasarımını, kadehteki duruşunu vb. – bir yana bıraksak bile, koku ve tat alma duyularına hitap etmesini bir yana bırakmak mümkün değildir. Yudumlandığı anda koku ve tat alma duyularına birlikte hitap eder ve bu duyular onun biricik özelliklerini sergiler.
Yeni yasal düzenlemenin diğer alkollü içeceklerle birlikte şaraba da ‘tanıtım yasağı’ getirmesi bu açıdan onun en temel niteliklerinden birini ortadan kaldırır niteliktedir.
Türkiye ’de şarap üreticileri bilhassa son 10 yıllık dönemde ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir atağa kalkarak, şaraplık üzümün Anadolu ’daki binlerce yıllık geçmişine de yaslanan, bu topraklarda yetişen ve geçmişten günümüze gelen çok değerli yerli üzümleri dünyaya taşıyan bir hamle gerçekleştirdiler.
Bugün yerli üzümlerimiz ve onlarla ürettiğimiz şaraplarımız, son yıllarda şarap dünyasına giren birçok yeni dünya ülkesinin sahip olmadığı bir değer ortaya koymuştur. Anadolu topraklarının farklı ‘terroir’lara sahip olması sayesinde kaliteli şarap üretimi konusunda barındırdığı büyük potansiyel dünyaya taşınmıştır, taşınmaktadır.
Özellikle küçük ölçekli girişimcilerimiz ve onlara bağlı oluşan yerel üretim-ticaret zincirimiz, bu yeni düzenlemeler neticesinde maalesef yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.
Bizler Türk şarap üreticileri olarak, bu tarihi coğrafyada, bu toprakların binlerce yıllık potansiyelini ortaya çıkarmak için yaptığımız çalışmalardan gurur duyuyor, bu çalışmalarımızda her zaman şarabın gastronomik bir içecek olarak barındırdığı zenginliği öne çıkarıyoruz. Öte yandan alkollü içecek tüketiminin sorumluluk gerektirdiğinin, belli düzenleme ve denetimler dahilinde yapılması gerektiğinin, trafikte sürücülerin uyması gerektiği kuralların da elbette farkındayız ve ‘kararında ve keyifle içiniz’ gibi sloganlarımızı öne çıkararak bu farkındalığımızı da paylaşıyoruz.
Bu koşullarda, ancak ve ancak kendisini tanıtarak var edebilen bir ürün için ‘tanıtım yasağı’ getiren aşırı düzenlemelerin büyük bir yıkıma yol açabileceğinin, üreticilerimiz için büyük bir haksızlık doğuracağının bilinmesini isteriz.
Saygılarımızla…”