İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Sansür Yasası’nın 29’uncu maddesi için AYM’ye çağrı: Bu ciddi bir samimiyet sınavıdır

0

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, ‘sansür yasası’nın 29’uncu maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptıkları başvuruya ilişkin açıklamalrda bulundu.

“Bu başvuru, Anayasa Mahkemesi için çok ciddi bir samimiyet sınavıdır” diyen Öztrak, AYM’nin ilk incelemesini 26 Ekim’de yapacağını söyledi:

“Milletin ifade özgürlüğünü, önümüzdeki seçimin adil ve güvenli bir biçimde yapılmasını alenen tehdit eden bu düzenlemenin ilk incelemesi 26 Ekim’de yapılacak. Demokrasimize, anayasal hak ve özgürlüklerimize yönelik bu tehdide Anayasa Mahkemesi ‘dur’ demelidir.”

CHP, resmen yürürlüğe giren ‘sansür yasası’nı AYM’ye taşıyacağını açıklamış, ilk iptal başvurusunu Türk Ceza Kanunu‘na “halkı yanıltıcı bilgi yayma suçu” eklenerek gazeteciler ve sosyal medya kullanıcılarının bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası almasının önünü açan 29’uncu maddenin iptali için yapmıştı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay,, yasanın tüm maddelerinin iptali için de AYM’ye başvuracaklarını söylemiş, “Bu bir Stalin yasasıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Saray sosyetesi zulmünü artırıyor

Öztrak, partisinin basın toplantısında basın mensuplarının Dünya Gazeteciler Günü‘nü kutladıktan sonra konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Basın özgürlüğü konusunda Sri Lanka’yla, Sudan’la komşuyuz. Sadece sansürü değil, oto sansürü; sadece medyaya değil, sosyal medyaya bile atılan kıskacı konuşuyoruz. Demokrasimizin dördüncü kuvveti medyaya Konya yolundaki yüksek binalardan nizam vermeye çalışanlar şunu unutmasın, hiçbir yönetim zulüm ile payidar kalmaz.

Milletinin halini görmeyen, sesini duymayan, kendi halkını unutmuş bir yönetim; baskıyla, sansürle, yalan dolanla, akıl ve bilim dışı politikalarla ülkeyi idare etmeye, koltuğunu bırakmamaya uğraşıyor. Milletin gözünden de gönlünden de düşen saray sosyetesi, zulmünü her geçen gün artırıyor.Halkı korkutarak; konuşmasını, yazmasını, protesto etmesini engelleyerek zulmünü gizlemeye, koltuğunu muhafazaya çalışıyor.”

RTÜK ‘Recep Tayyip’in Üst Kurulu’ olmuştur

Öztrak konuşmasında, RTÜK‘ün TİP milletvekili Sera Kadıgil‘in Diyanet’i eleştiren açıklamalarını gerekçe göstererek TELE1‘e üç günlük yayın durdurma cezası vermesine de değindi:

“Radyo Televizyon Üst Kurulu, ‘Recep Tayyip’in Üst Kurulu’ olmuştur. Başında bir parti komiseri, tüm muhalif kanallara ceza üstüne ceza yağdırmaktadır” ifadelerini kullanan CHP Sözcüsü, ” Zulüm ile abat olmaya kalkanın akıbeti berbat olur. En son TELE 1 için verilen ekran karartma cezası da diğerleri gibi, seçimlere kadar muhalif kanalları susturma planları, zalimin zulmünün arşa çıktığının bir başka göstergesidir” dedi:

“Bütün çabaları, özellikle seçim sathı mailine girdiğimiz bu dönemde, sebebi oldukları derin yoksulluk ve hayat pahalılığı görülmesin, yolsuzlukları duyulmasın, iş cinayetleri konuşulmasın. Sadece Cumhur İttifakı, havuz medyası, trol orduları dilediği gibi konuşsun, sövsün, saysın. Erdoğan, istediği gibi itibar cellatlığı yapsın, yalan yanlış konuşsun. Onun dışında da herkesin sesi kesilsin, millet susturulsun. Ama ne yaparlarsa yapsınlar. Mazlumun ahı indirir şahı.”

You may also like

Comments

Comments are closed.