Kültür-SanatManşet

Samsun Gazi Sahnesi için Samsunlu sanatçılardan mesaj var

0

Samsun İlkadım Belediyesi Gazi Sahnesi kar etmediği gerekçesiyle 1 Ocak 2017 tarihinde kapatılacak. Uzun zamandır sahnenin kapatılmaması için mücadele veren ve belediye ile bir anlaşmaya varmaya çalışan tiyatro sanatçıları  26 Kasım 2016’da Gazi Sahnesi önünde  saat 14:00’de birçok dernek ve sivil toplum kuruluşu ile beraber bir basın açıklaması yapacaklar.

Burada Samsunlu sanatçıların ve sanatseverlerin mesajını Karadeniz’e Kıyısı Olan Kent Tiyatroları Birliği aracılığı ile sizlerle paylaşıyoruz.

40

“Değerli Tiyatro emekçisi arkadaşlarımız değerli seyircilerimiz, ailelerimiz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve değerli basın mensupları,  Gazi Sahnesi; mülk sahibi ile olan kira sözleşmesinin İlkadım Belediyesi tercihi ile yenilenmemesi sonucunda, 1 Ocak 2017 tarihinde kapatılacaktır. Tiyatrocuların ve Samsun halkının mağduriyete uğramaması sebebi ile bir aydır Belediye ile görüşme yapmaktayız. 

Sahne Neden kapatılmamalı ? 

Sahnenin şimdiye kadar yaklaşık 700.000 kişiye ev sahipliği yaptığını, tiyatro dışında da yazar imza, panel, okul yıl sonu gecesi, sinema festivali gibi birçok etkinlik yapıldığını söyledik. Ayrıca, Gazi Sahnesinin kapanması durumunda şu anda profesyonel tiyatrolarda çalışan arkadaşlarımızın işsiz kalma tehlikesinde olduğu, burada yetişen tiyatro sanatçılarının, şimdi üniversitelerde eğitmenlik, televizyon dizi ve tiyatro oyunculukları yaptıklarını anlattık. Gazi Sahnesinin enerjisine inanan ve burada nikah yapan çiftler bile olduğunu bildirdik. 

Sayın Erdoğan TOK’tan Gerekçe 

Ancak İlkadım Belediye Başkanı Sayın Erdoğan TOK, bizlere yaptığı açıklamada ; Sahnenin mülk sahibi olmadıkları için yatırım yapmak istemediklerini, Sayıştay denetiminde kira mekan olduğu için hesap veremeyeceklerini söyledi. Sonra da Gazi Sahnesinin kapatılmayacağı, başka bir yere taşınacağını söyledi. 

Gösterilen Yeni Yer Tiyatroların Sonu Olur ? 

Bahsi geçen yer Yıldıray Çınar Kültür Merkezi içerisinde minik bir konferans salonudur. Bu salonda hangi tadilat yapılırsa yapılsın bir tiyatro salonu hüviyeti olmayacaktır. Seyircimizi lokasyon olarak o kadar uzağa taşıyamayız. Tiyatro işletmelerinin zor şartlarda yaşam mücadelesi vermeye çalıştığını belirtmemize rağmen Sayın Başkan uygulamasından vazgeçmemiştir.

Buradan Sayın Başkana tekrar sesleniyor ve diyoruz ki ; Gazi Sahnesi Samsun’da tiyatro ile uğraşan amatör, profesyonel herkesin onurudur, burada tiyatro yapan, ayrı zamanlarda vefat eden ağabeylerimizin alın teri  bu sahne üzerindedir . Bir değerden vazgeçmek ancak yerine bir değer koymak ile olur. 

 

Bu sebeple merkezi yerde yeni ve çağdaş bir tiyatro salonu yapılması neticesinde böyle bir karar alınsa idi bizler duygusal olarak kendimizi kötü hissetsek de, mantık olarak olumlu bir cevap verir ve “tamam” derdik. Ancak çabucak, sahne olmayan bir yerin ufak bir tadilatla sahne haline getirilmeye çalışılması bu işin çözümü değildir.

 

Başkana Yanlış Enformasyon ! 

Bu noktada sahnenin kapanmaması için Sayın Başkan ile görüşen ve fikrini açıklayan Belediye yetkililerine teşekkür ederiz. Ancak Başkanı en başından beri yanlış yönlendiren Meclis Üyesi ve siyasi temsilcilere de bir çift lafımız var. Toplumu şucu veya bucu diye bölmenin veya bölmeye çalışmanın acılarını Türkiye an be an yaşıyor. 

Tiyatrocular Bu Hatadan Dönülsün İstiyor ! 

Bu Şehir Bizim ! Bu Sahne Bizim ! Gazi Sahnesi Samsun Halkınındır!Bu amaçla hiçbir siyasi duruş ve tarafa bağıl bir tutum sergilemeden, çağdaş ve demokratik değerlerin ışığı altında, Samsun’a ait 20 yıllık bir değerin kapatılmaması için kamuoyu oluşturmak istiyoruz. 

Gazi Sahnesi kapatılır ise sahnesiz ve işsiz kalacak tiyatrocular, tiyatrosuz kalacak seyirciler ve bizi mutsuz görecek olan ailelerimiz, tüm dostlarımız , 2018’deki yerel seçimlere kadar  gelen süreçte bu yanlışı her platformda dile getirecek ve Sayın Başkan’a soracaktır “Gerçekte Neden , Neden Kapandı Sahnemiz”. 

Biz Sadece Hakkımız Olanı İstiyoruz Ve Diyoruz Ki ;

Gazi Sahnesi Kapanmasın  !Oyun Alanımız Kapanmasın!

Ama Böyle de Kalmasın ,Tadilattan Geçirilsin,

İlkadım’a , Samsun’a Yakışır Çağdaş Bir Sahne Olsun .

27 Mart 2017’de 21. Yılında Yeniden Açılıp

Nitelikli Üretimlere Ev Sahipliği Yapsın.

Gelin Bu Hatadan Dönelim ve Samsun’dan

Türkiye’ye Güzel Bir Mesaj Verelim.

Hepinizi Samsunumuzun bu güzel sanat yuvasına sahip çıkmaya davet ediyorum.

Şu anda 3 milyonu aşmış olan sosyal medya farkındalığını daha da artırmak için 28 Kasım Pazartesi 18.00’da yeni bir sosyal medya etkinliği başlatacağız, bu saatte Katib üzerinden yapacağımız twitter, facebook, instagram paylaşımlarınızla bizi destekleyin lütfen.

Türkiye’nin dört bir yanından destek videoları yollayan tiyatro gruplarına, oyuncu dostlarımıza, bize destek videoları yapan esnafımıza çok ama çok teşekkür ederim.

Son olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Sanatsız Kalan Bir Toplumun Hayat Damarlarından Birisi Kopmuştur” sözünü hatırlatıp, bu yaşanması zor hayata tutunduğumuz tek damarımız olan tiyatro sanatını Samsun’da yok etmeyin lütfen diyorum. 

Saygı Sevgi İle Sanat Dolu Günlere ……

 Cem KAYNAR

Karadeniz’e Kıyısı Olan
Kent Tiyatroları Birliği
Dernek Başkanı”

 

Haber: Nükhet Akgün Bordignon

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.