DünyaManşet

İtalya’da seçimler öncesi sağ koalisyon kuruldu

0

Silvio Berlusconi’nin Arcore (Milano)’da ikamet ettiği Villa San Martino’da gerçekleştirilen dört saatlik  toplantının sonunda, Berlusconi’nin partisi Forza Italia, aşırı sağcı bir parti olan Lega Nord (Kuzey Birliği), başka bir sağ parti olan Fratelli d’Italia ve Quarto Polo ile birlikte 4 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilecek olan siyasi ve yerel seçimler için koalisyon kararı aldı.

Toplantıya Berlusconi dışında Matteo Salvini (Lega Nord) ve Giorga Melloni (Fratelli d’Italia) de katıldı. Toplantı sonucunda partiler, parlamentoda çoğunluk olup tek başına hükümet kurabilmek  için gerekli olan oyların %40’ını alabilmek ve ortak bir program oluşturmak için çalışacaklarını ifade ettiler.

Kurulan koalisyonun seçim programı temel olarak sabit vergi uygulaması, AB kısıtlamalarının aza indirgenmesi, göç kontrolü, emeklilikle ilgili bir yasa olan Fornero yasasının revize edilmesi ve gerekirse iptal edilmesi gibi maddelerden oluşuyor.

Programda bu maddelere ek olarak daha az vergi, daha az bürokrasi, ihtiyaç duyanlara daha fazla yardım, herkes için daha fazla güvenlik, emekli maaşlarının en az 1.000 euroya çıkarılması, adalet sisteminde reform, kadın hakları ile ilgili düzenlemeler ve doğum teşvik planı gibi taahhütler de yer alıyor.

Programın güvenlik konusuyla ilgili taahhütlerini, terörizmle mücadele, sınırların kontrolünün yeniden ele alınması, deniz yoluyla meydana gelen kaçak göçmenliğin durdurulması ve ekonomik göçmenlerin ülkeleriyle anlaşmalar yapılması ile şehir içindeki güvenlik önlemlerini kapsıyor. Göçmen karşıtlığı ile bilinen Lega Nord  ve koalisyondaki diğer partilerden biri olan Fratelli d’Italia bu konuda tam bir fikir birliği içinde.

AB kısıtlamaları ile ilgili ise Berlusconi konuşmalarında daha az Avrupa kısıtlaması istediklerini dile getirirken, günümüz Avrupasının, kurucularının hayal ettiği Avrupa’dan çok uzakta olduğunu ve o ideal Avrupa’ya ulaşmak için yumruğunu masaya vurmayı bilecek ve her ne kadar düşünülmese de gerektiğinde Avrupa’dan çıkmakla tehdit edebilcek sert bir hükümet gerektiğini, çünkü İtalyasız bir Avrupa’nın var olamayacağını söylüyor.

12 Ocak 2018 tarihinde Corriera Della Sera’da yayınlanan seçim anketine göre;

Partito Democratico (Demokrat Parti)   % 23.1

Movimento 5 Stelle   (5 Yıldız Hareketi) %28.7

Lega Nord   (Kuzey Birliği) %13.8

Fratelli d’Italia (Italya’nın Kardeşleri)  %4.7

Forza Italia    (Haydi Italya) %16.5  dolaylarında oy oranına sahip.  Bu durumda kurulan koalisyonun, toplam %35 oranında oy alma potansiyeli mevcut ve  Partito Democratico ile Movimento 5 Stelle’nin oldukça ilerisinde gözüküyor. Lakin yine de tıpkı diğer partiler gibi tek başına hükümet olabilme potansiyeline sahip değil. Bunun da parlamentoyu zorlayabileceği düşünülüyor. Ancak Başbakan Paolo Gentiloni yaptığı açıklamalarda; koalisyonların ve hükümet değişimlerinin İtalya için yeni bir durum olmadığını ve bu durumun dramatize edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

Haber: Nükhet Akgün Bordignon

(Yeşil Gazete)

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.