Samandağ’daki nöbetin 17’inci gününde polis müdahalesi

Samandağ halkı molozların dökümüne karşı başlattığı Yaşam Nöbeti’nin 17. gününde Valilik önüne yürüdü. Halkların çağrılarına, bilim insanlarının ve ekolojistlerin uyarılarına rağmen iktidarın insan ve doğa düşmanı politikalarını sürdürdüğünü kaydeden Samandağ halkı, “Topraklarımızı terk etmedik. Buradayız ve yeni felaketler yaşanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

ETHA‘nın aktardığına göre; yürüyüş Valilik önünde sona ererken burada yapılmak istenen açıklamaya polis saldırdı. Kitleyi ablukaya alan polis kalkanlarla çok sayıda kişi darp ederken saldırı, “Şirketlere barikat depremzedeye değil” sloganıyla yanıtlandı.

Video görüntüsü, kaynak: ETHA

‣ Yeni ikincil felaketler kapıda…
Asbest kabusu: Kontrolsüzce doğaya bırakılan molozlar 11 ilde yaşamı tehdit ediyor
Hatay’da ekokırıma davetiye çıkaran moloz dökümüne karşı yaşam nöbeti!

“Bizim için başka yaşam alanı, başka Samandağ yok” diyen halk, iktidarın halklara düşman politikaları son bulana dek mücadeleyi sürdüreceğini kaydetti.

Moloz dökümüne karşı başlatılan Yaşam Nöbeti’nin 17. gününde Valilik önüne düzenlenen yürüyüşte, “Gitmiyoruz molozlara karşı yaşamı savunuyoruz” pankartı ile “Direne direne kazanacağız”, “Depremde öldüremediler asbestle öldürüyorlar”, “Ma rıhna nıhna hon”, “Halkın sağlığı rant şirketlerinin malı değildir”, “Moloza dur de yaşamı savun”, “Gitmedik, buradayız, kazanacağız”, “Depremzedeye değil şirketlere barikat” dövizleri taşındı.

Yürüyüş sırasında sık sık “Moloza dur de yaşamı savun”, “Gitmiyoruz, buradayız, kazanacağız”, “Sermayeye barikat depremzedeye değil” sloganları yükseldi.

Uzmanların raporlarına ve halkın tüm çağrılarına rağmen enkaz kaldırma yönteminin gelişi güzel olduğu dile getirilen yürüyüşte, “Samandağ halkının taleplerini yok sayan yönetmelikler son bulana kadar mücadelemiz sürecektir” denildi.

Halka yönelik konuşmalarda, “Günlerdir ekoloji örgütleri, sosyalist örgütler, demokratik kitle örgütleri bilim insanlarıyla doğaya, insana düşman politikalara karşı Samandağ halkı olarak mücadele ediyoruz karşısında durmaya devam ediyoruz. Durmaz zorundayız. Çünkü bizim için yaşanacak başka bir ülke yok. Bizim için başka bir şehir yok. Bizim için yaşanacak başka bir Samandağ yok. Geleceğe karşı sorumluluğumuz var” ifadeleri kullanıldı.

‣ Malatya’da enkaz, köylerin ortasına dökülüyor: Asbeste maruz kalan köylüler yol kapattı
‣ Burak Çatlıoğlu: Afeti yönetemediler ki, sonrasında çıkan enkazı yönetebilsinler
‣ TBMM Çevre Komisyonu Başkanı’na göre deprem bölgesinde asbest ve hijyen sorunu yok

Nilgün Eskiocak basın metniin okudu. Tüm çağrılar yok sayılırken, nöbetlere yönelik saldırılarda yaşam savunucularının darp edilerek gözaltına alındığını hatırlatan Eskiocak, “Topraklarımızı terk etmedik. Buradayız ve yeni felaketler yaşanmasına izin vermeyeceğiz” dedi ve şu talepleri sıraladı.

  • “Bizi yok sayarak, kentlerimizin ve bizim kaderimizi birkaç inşaat şirketinin eline veremezsiniz.
  • Kentlerimizi de kendimizi de yönetme irademizi elimizden alamazsınız.
  • Kentlerimizin yeniden inşasında; söz, yetki ve karar hakkımızı elimizden alamazsınız.
  • 126. Kararname ile uygulaması durdurulan yasa ve yönetmeliklere uyulmalıdır.
  • Kentlerimizin inşasında halkın katılımını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Mevcut haliyle, bilimsel yöntemler ve yasal düzenlemelere uyulmadan sürdürülen moloz kaldırma ve yığma faaliyetleri derhal durdurulmalıdır.
  • Yaşamımızı ve bir bütün olarak yaşam alanlarımızı zehirleyen moloz taşıma ve yığma faaliyetleri çevre, halk sağlığı ve afet yönetmeliklerine göre yapılmalıdır.”
Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi