EkonomiKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Salgında zarar gören esnaf ve zanaatkarlar borçlarını üç ay erteleyebilecek

0
Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs salgınından (Covid-19) ekonomik olarak olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarların aldığı kredilere ilişkin erteleme kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

İlgili 2781 sayılı karara göre ile salgın sürecinde zarar gören esnaf ve sanatkarlar, Halkbank‘tan aldıkları düşük faizli kredi borçlarını üç ay erteleyebilecek.

Üç ay erteleme

Buna göre, 30 Haziran 2020 ve öncesinde kullanılan düşük faizli kredilerden doğan borçlardan 1 Temmuz 2020-30 Eylül 2020 döneminde vadesi dolacak olup, kararın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla itfa edilmeyen borçlar, başvuru şartı aranmaksızın faiz tahakkuk ettirilerek ve taksit sayısı değiştirilmeden üç ay ertelendi.

Erteleme dönemi boyunca taksit-anapara borcu ve tahakkuk edecek faizin ilgili kararlar uyarınca borçluya yansıyan kısmıyla tutara ilişkin banka ve sigorta muameleleri vergisi kalan taksitlere eşit olarak eklenecek.

Çalışan sayısını azaltmayacağına dair taahhüt

Karar kapsamında kredisi ertelenen esnaf ve sanatkarlardan erteleme dönemi boyunca çalışan sayısını azaltmayacağına dair taahhütname alınacak. Çalışan sayısında eksilme tespit edilen esnaf ve sanatkarlar erteleme kapsamından çıkarılacak.

Bankanın karar kapsamında ertelenen kredilerden doğacak gelir kayıpları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek. Karar, 1 Temmuz 2020 itibarıyla geçerli olacak.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.