Saldırıya uğrayan Acıbademlilerden eski bakan Koca’ya: Vazgeçmiyoruz, yeşilimizden elini çek!

Eski bakan Koca'ya ait Medipol Hastanesi için yeşil alana otopark yapılmasına karşı çıkarken hastane görevlilerinin saldırısına uğrayan Acıbademlilerden mesaj var: Bizi sindiremezsiniz!

Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın Kadıköy-Acıbadem‘de bulunan Medipol Hastanesi’ne otopark yapılmak üzere, bölgedeki sınırlı yeşil alanda inşaat başlatılmasına karşı aylardır direnen ve önceki gün hastane valeleri ve güvenlik görevlilerinin saldırısına uğrayan Acıbadem halkı direnmeyi sürdüreceklerini duyurdu.

Bakan Koca’dan kamusal alandan elini çekmesini isteyen Acıbademliler, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan da görevini yerine getirmesini istedi.

3 Ekim 2024 Perşembe günü, halka seslenişleri sırasında Medipol çalışanlarının saldırısına uğradıklarını anlatan mahalle sakinleri, valelerin ortalama yaşı 65 olan vatandaşları yerlerde yuvarladığını, darp ettiğini ve bir kadın protestocunun kolunu kırdığını hatırlattı.

Yeşil NoktaKoca’nın hastanesi Medipol’ün valeleri, yeşil alanı korumak isteyen vatandaşlara saldırdı
Yeşil NoktaAcıbademliler bir avuç yeşil için nöbette: Bakanın hastanesine otopark için ağaçlar sökülüyor

Acıbadem Sakinleri Dayanışması‘ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, şunlar denildi:

“Bizler yaşam alanlarımızı, mahallemizin ortak değerlerini korumaya çalışan Acıbadem sakinleriyiz. Hepimiz komşuyuz. Şubat 2024’den beri Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nin hem bitişiğinde, hem ön kısmında ve hem de E5 karşısındaki Sakinler tarafında izinsiz, hukuksuz inşaat ve gasp girişimlerine karşı mücadele veriyoruz. Bugün nöbetimizin de 216. günü.

Medipol Hastanesi’nin 23 katlı binasına helikopter pisti yaptığın ancak otoparkı iptal edip ameliyathaneye çevirdiğini belirten Acıbademliler, “Fahrettin Koca şimdi bölgemizdeki kamusal alanları tek tek “deniyor”. Acele ve hoyratlıkla, büyük iş makinalarıyla gece-gündüz demeden, yıllanmış ağaçlarımızı kökünden devirerek, alan açmaya çalışıyor. Her seferinde karşılarına çıkıp, durduruyoruz. Sorumlu kurumlardan önce ve sadece biz koruyoruz bu alanları” dedi.

Açıklamada, hem vakıf hem de kamuya ait alanları yağmalayıp sonra “VİP hizmet” olarak sunulan hastane kompleksinin hukuku ve mevzuatı yerle bir etmiş durumda olduğuna ve hala kendilerine ek alan katmaya çalıştıklarına dikkat çekildi; “Medipol’ün de Fahrettin Koca’nın da bizlerden çok rahatsız olduğunu biliyoruz. Çünkü suçlarını apaçık ediyoruz. Bir yandan sağlık kurumu imajı diğer yanda böyle bir gözü dönmüşlük, şiddet ve yasa tanımazlık iç içe geçiyor.” denildi.

Hukuksal süreç devam ediyor

E-5 Karayolu’nun kenarındaki şev alanında yapılan izinsiz çalışmaya karşı bölge halkı üç ayrı dava açtı: Usulsüz ruhsat ile yapılan kaçak inşaatın ruhsatlarının iptali, 2023’te İBB’nin ihaleye açtığı katlı mekanik otoparkın iptali ve  E5 karşısındaki Sakinler bölgesinde Vakıf arazisinin usulsüz şekilde Medipol’e otopark olarak verilmesi işleminin iptali.

Davalar sürerken, inşaat da olanca hızıyla devam ediyor.

Dayanışma’dan yapılan açıklamada; şunlara yer verildi:

Burası kamuya aittir. Medipol’ün değildir, eski Bakan Fahrettin Koca’nın hiç değildir. Yapılan kamunun alanını gasp etmektir.

Bizlere saldıranlar Medipol çalışanları idi. Elbette kızgınız ama daha da fazlası kararlıyız. Bir sağlık kurumu hem gasp hem yaralama, ikisini birden yapabilir mi?

Medipol’ün valeleri daha önce de bizlere gözdağı vermeye çalışmışlardı. 3 Ekim 2024’de önce megafonu ile konuşan kadın arkadaşımıza itelediler, megafonunu attılar. Onu korumaya çalışırken saldırı hepimize yöneldi. Biri kadın, biri erkek iki arkadaşımız çeşitli yerlerinden yara-bere aldı. Gözleri o kadar dönmüş ki video ile kayıt çalışan kadın arkadaşımızın bileğini kırdılar. Arkadaşımız Cuma günü ameliyata alındı. Bugün ancak evine dönebilecek.

Hastaneler iyileştirmek için vardır, öyle de olmalıdır. Geldiği mahallenin hem kamusal alanlarına hem insanlarına saldıran bir “sağlık kurumu” olamaz! ”

Koca’ya, İmamoğlu’na, Karayolları’na mesaj

Ne alanın sahibi olan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ne de sorumluluk sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘yle Kadıköy Belediye‘sinin inisiyatif alıp hukuksuz işlemi durdurduğunu belirten Acıbademliler, şu mesajları verdi:

Fahrettin Koca ve Medipol’e: Mahallemizdeki yaşam düzenimizi bozmayın. Kamusal alanlarımızdan elinizi çekin. E5’e bitişik devasa oksijen tankınızı kaldırın. Jeneratör ve havalandırma çıkışlarınızı komşu apartmanlara vermeyin. Çok iyi bilmelisiniz ki Acıbadem sakinlerini onlara saldırarak, tehdit ederek sindiremezsiniz.

Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na: Kamusal alanlarımızı korumak sizin de göreviniz. Sizler bu görevi burada yapmadıkça, Medipol’ün suçuna göz yummuş oluyorsunuz. Medipol’ün suçlarına halka saldırma ve yaralama da eklendi. Buraya gelip, bu işgali sonlandırmak zorundasınız.

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı’na: Tıpkı Sakinler bölgesinde olduğu gibi mahalle sakinlerinin tarafında olun. Üst kurum yanlış yapıyor olsa da siz doğruyu yapın. Kurumlar gözlerini buradan çevirdikçe bizler saldırıya uğruyoruz. Bu binanın bu şartlar altında ne ruhsat ne de iskan alması mümkün değil. Bunu siz de biliyorsunuz.

Mahalle sakinlerini olarak kamusal pasif yeşil alanlarının ne altına ne üstüne otopark  yapılmasını istemediklerini, yeşil olarak kalmasını talep ettiklerini belirten vatandaşlar, “Kararlıyız ve dayanışmamızla dimdik ayaktayız” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR