Salda için UNESCO’ya başvuru yapıldı

Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Çakar'ın başvurusunda, Salda ve çevresinin Dünya Doğal Mirası ilan edilmesi istendi.

Salda Gölü’nün ‘Dünya Doğal Mirası’ sayılması için Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar tarafından UNESCO’ya başvuru yapıldı. Salda’nın korunması gerektiğine vurgu yapılan başvuru dilekçesinde ekolojik ve bilimsel açılardan bölgenin önemini altı çizildi.

Dilekçede, NASA ve bilim insanlarının Salda’ya ilişkin yaptığı çalışmalara dikkat çekilerek Mars’a benzerliği olduğu yönündeki veriler hatırlatıldı; Dünya’daki canlı yaşamının başlangıcı olan tek hücreli canlıların bölgede oluşumunun halen devam ettiği belirtildi. 

301 bitki türüne ev sahipliği yapıyor

Bölgenin ekolojik zenginliğine de değinilen dilekçede, Orman Bakanlığı tarafından 2013’te yapılan çalışma sonucu 301 sucul ve karasal bitki türü belirlendiği, bunlardan ikisinin endemik olduğu hatırlatıldı. Yine bakanlığın çalışması sonucu bölgede 110 kuş türüne rastlandığının altı çizilerek bunlardan da 75’inin Bern Sözleşmesi kapsamında koruma alında olduğu aktarıldı.

Millet Bahçesi için çalışmalar sürüyor

Bu arada göl çevresine inşa edilecek olan Millet Bahçesi hazırlıkları da hız kesmeden sürüyor. 2020’nin eylül ayında Salda’yı imara açacak 1/25000 ölçekli plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. Plana göre, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin bir kısmında seyreltilmiş kırsal yerleşimin korunurken, otel ve pansiyonların ise Doğanbaba ve Kayadibi’nin bulunduğu bölgeye yönlendirilerek yapılaşmaya açılmasına başlanmıştı. 

Salda Gölü Koruma Derneği ise yıl sonunda yaptığı açıklamada projede belirtilenlerin de dışına çıkıldığını, Beyaz Adalar’a ahşap binalar yapıldığını bildirdi. Pandemi döneminde çalışmalarının hız kazandığını kaydeden Dernek, proje tanıtımında söylenen ‘bir çivi bile çakmayacağız’ sözlerinin ise unutulduğunu kaydetti. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR