ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Salda Gölü’nün halk plajı bitişiğinde pansiyon inşaatı

0

Birinci derece koruma alanı ilan edilen ve şu anda Millet Bahçesi yapılması tehdidindeki Salda Gölü’nün halk plajı bitişiğinde yer alan Akçeşme Tesisleri’nde, 70 kişilik pansiyon inşasına başlandığı iddia ediliyor.

Cumhuriyet’ten Bülent Ecevit’in haberine göre Akçeşme Tesisleri arazisinde süren çalışmada 70 kişilik bungalov, kamping tipi pansiyonun yapıldığı öne sürüldü. Tesis bir önceki dönem AKP’den Yeşilova Belediyesi başkan adayı olarak seçime giren Yılmaz Gürcan’ın kardeşi Hasan Gürcan ve ailesine ait.

AKP’li milletvekili yıkımı durdurdu iddiası

Tesis için, kaçak bölümleri ve inşaat taşmaları nedeniyle Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Yeşilova Belediyesi’nce bilgilendirme yapılmış olduğu ve ceza yazılması gündemdeyken araya AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’in girdiği ve tesisin tamamen yıkımının durdurulduğu belirtiliyor.

Seçimle birlikte getirilen imar affı ile Gürcan ailesinin tesisleri yıkılmaktan kurtulurken, Hasan Gürcan yakın çevresine, belediyeye cezalar dahil 800 bin liradan fazla bir bedel ödediğini söylediği konuşuluyor.

Salda’nın anlık görüntüsü canlı yayın olarak yayınlanıyor.

‘Salda Gölü bir dünya mirası’

Salda Gölü’nde koronavirüs sebebiyle ziyarete kapatıldığı sırada başlayan inşaat büyük tepkilere sebep olmuş ve çalışmalar durdurulmuş, taşınan canlı yapıdaki beyaz kumlar ise geri yerine taşınmıştı.

Gölün korunması için Millet Bahçesi yapımının iptal edilmesi gerektiğini belirten Salda için Türkiye Grubu bir imza kampanyası başlattı. Grup tarafından yapılan açıklamada şöyle söylendi:

Sahip olduğu 184 m. derinlik ile Türkiye’nin 3'üncü en derin gölü olup, temiz, oligotrofik özellikte, az tuzlu, yüksek alkalin değerine sahip jeomorfolojik özellikleriyle, dünyaya 225 milyon km uzaklıkta bulunan Mars gezegeninin yüzey özelliklerini taşıyan dünyamızdaki 2 bölgeden birisi olma özelliğini taşımaktadır.

Biz ve herkes biliyoruz ki, Salda Gölü mutlak korunması gereken ‘I. Derece Doğal Sit Alanı’ özelliği taşıyan çok ender bulunan bir ekosistemdir. Salda Gölü bu özellikleriyle, yalnızca bizim olmaktan çıkmış ve kabul etmemiz gerekir ki; ‘Salda Gölü; bir Dünya Mirası’dır.

‘Proje ve inşaat durdurulsun’

Göl çevresinde 61 familyaya ait 20’si endemik 301 sucul ve karasal bitki türü bulunduğu belirtildi. Alanda ayrıca 8 adet iç su balığı, 5 adet iki yaşamlı, 27 adet sürüngen, 69 adet kuş, 5 adet memeli olmak üzere toplam 114 omurgalı canlı türü bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamanın devamında “Yukarıda belirtilen özelliklerden dolayı çivi bile çakılmaması gereken eşsiz bir alan olan Salda Gölü’nde Millet Bahçesi projesi kapsamında 43 bina dikilecek ve 140 bin m 2 inşaat yapılacaktır” denildi. İnşaatın hemen durdurulması ve projenin iptal edilmesi çağrısı yapıldı.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.