ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Koronavirüs sebebiyle ziyarete kapatılan Salda Gölü’ne iş makineleri girdi

0

Salda Gölü çevresinde yapılması planlanan Millet Bahçesi inşaatına başladı. Koronavirüs salgını sebebiyle bir süredir ziyaretçi girişine kapatılan alanda iş makineleri görüntülendi. Göl çevresine 300 bin metrekare alana yayılan bir millet bahçesi yapılmak isteniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Emine Erdoğan Salda Gölü’ne yaptıkları ziyaret sonrasında bir açıklama gerçekleştirmişlerdi. İnşaat sırasında doğal malzemeler kullanılacağının sözünü veren Erdoğan “Hiçbir şekilde burayı betonlaştırmayacağız, asfaltlaştırmayacağız” demişti.

Geçtiğimiz ayda ise ihaleyi alan şirketin göl çevresinde konteynerler getirip yerleştirdiği, beyaz çizgilerle bazı alanları belirlediği bildirilmişti.

Göker: İş makineleriyle katliam

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, yaptığı paylaşımda “Korona salgınını gerekçe göstererek ziyarete kapatılan, doğallığına dokunmayacağız dedikleri Salda Gölü’nde iş makinaları ile katletmeye başladılar” diye tepki gösterdi.

Karaca: Taşıdığınız o kumların tarihi 3.7 milyar yıl öncesine dayanıyor

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da iş makinelerinin Salda Gölü’ne girmesine tepki gösterdi.

Salda Gölü’nün beyaz kumlarının iş makinalarıyla taşınmaya başlandığını söyleyen Karaca, ”Kamyonlarla, iş makinalarıyla girdiğiniz o beyaz kumlar, tarihi 3.7 milyar yıl öncesine dayanan, canlı organizmalar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Saray’ın ‘Millet Bahçesi’ emrini yerine getirmek için cinayet işliyor” dedi.

‘Çıplak ayakla bile basılmaması gerekiyor’

Karaca ”Çıplak ayakla dahi basılmaması gereken Salda’nın beyaz kumlarında hafriyat kamyonlarının ne işi var? Doğal sit alanı statüsü taşıyan alanda, o güzelim beyaz kumlarda inşaat faaliyetinde bulunuluyor. 1. Derece Doğal Sit alanında ne inşaat yapabilirsiniz, ne kum alabilirsiniz, ne de buralara hafriyat boşaltabilirsiniz” uyarısında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a seslenen Karaca, “Geçen sene Kesin Korunacak Hassas Alan olarak ilan edeceğinizi söylediğiniz alanda, bugün kamyon ve kepçelerle binlerce canlının yaşam alanına saldırılıyor. Sayın Bakan ya sizi kandırıyorlar ya da siz bu milleti kandırıyorsunuz. Salda siz inşaat yapasınız diye değil corona virüsü tedbirleri gerekçesiyle ziyarete kapatıldı” dedi.

İnşaatın bir an önce durdurulması çağrısını yineleyen Karaca “Çıplak ayakla dahi basılmaması gereken o beyaz kumları, kamyon ve kepçeler kirletiyor, binlerce yılda oluşan doğal ve özel kıyıları geri dönülmez şekilde yok ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Bembeyaz kumsallarıyla bir doğa harikası

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin gölü olarak biliniyor. Mars yüzeyinde bulunan toprak yapısıyla benzer özellikler taşıdığı belirtilen Salda Gölü’nün hidromanyezit içeren bembeyaz kumsalları, benzersiz bir görsel şölen oluşturuyor.

Yüksek alkalin içeren ve ekolojik dengesini halen koruyan Salda, suyu en temiz göllerin başında geliyor. Endemik Salda yosun balığına da ev sahipliği yapan göl ve çevresi 110 kuş türünün de yaşam alanı. Bütün bu özellikleriyle dünyanın ender sulak alanlarından biri olan Salda Gölü ve çevresi, 1989 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmasına karşın bugüne kadar korunmadı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.