Salda Gölü‘ne kanalizasyon suyunun aktığını gösteren görüntülerin ortaya çıkmasının ardından Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kolçak‘tan yeni bir açıklama geldi. Gölü ineklerin kirlettiğini öne süren Kolçak, “O görüntüler çekilmeden kısa süre önce büyükbaş hayvanlar girmiş, çamur olmuş. Salda Gölü’nü besleyen Düden Çayı’na kanalizasyon atıklarının karışması imkansız” dedi.
Salda’yı Koruma Derneği, Salda Gölü’ne kanalizasyon suyunun aktığını gösteren görüntüleri Twitter hesabından paylaşmıştı.
Yetkililer Salda Gölü’nün suyunun A kalite, içme suyuna yakın olduğunu söylüyorlar. Ancak Salda Köyünün kanalizasyon suyu halen göle akıyor.#SaldaDünyaMirasıdır Salda Gölü için tam koruma! pic.twitter.com/v5O1hwftJO
— Salda Gölü Koruma Derneği (@SaldaDernek) June 7, 2021
Tepki çeken görüntülerin ardından Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kolçak, Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, Salda köyünün Muhtarı Ömer Türkmen ve beraberindeki yetkililer ile Düden Çayı’nın gölle birleştiği deltada inceleme yaptı.
Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, Salda köyünün Muhtarı Ömer Türkmen ve beraberindeki yetkililer ile Düden Çayı’nın gölle birleştiği deltada inceleme yapan Kolçak, görüntülerin “doğal süreç sonrası ortaya çıkan yosunlaşma ve göl yakınındaki meraya otlamaya gelen ineklerden kaynaklı atıklar olduğunu” öne sürdü:
“Düden Çayı’nın Salda Gölü ile birleştiği nokta ‘Beyaz Adalar’ denilen bölgede yer almaktadır. Sulak alan ekosistemine sahiptir. Sit statüsü olarak da kesin korunacak hassas alandır bu bölge. Burada akan Düden Çayı’nda herhangi bir evsel kirlilik bulunmamaktadır. Burada son derece sıkı koruma tedbirleri uygulanmaktadır. Bu alana insan girişi de mümkün değildir.”
‘Temiz su bile göle ulaşamaz’
Salda köyünün 1100 nüfusu olduğunu, 2008’de arıtmasının hizmete girdiğini belirten Kolçak, “Doğal kaynak olarak gölün 8 kilometre ilerisinden, köyün üzerinden doğan Düden Çayı, köyün çevresinden dolanarak Salda’ya akıyor. Salda Gölü’nü besleyen Düden Çayı’na kanalizasyon atıklarının karışması imkansız. Deltadaki sarı- yeşil renk, kendi ekosisteminde olan, güneş ve rüzgarın etkisiyle oluşan yosunlaşma. Köyün kanalizasyonu arıtmada toplanıyor ve azot ve fosfor arıtımı yapıldıktan sonra 5 dönümlük yapay sulak alana giriyor. Bırakın kanalizasyonu, arıtmadan elde edilen temiz suyun bile göle ulaşma ihtimali yok” diye konuştu.
Köyün tamamında kanalizasyon olduğunu kaydeden Muhtar Ömer Türkmen ise “Köyün bütün atığı yapılan dinlendirme havuzlarına gidiyor. Oradan geçtikten sonra doğal arıtma olan sazlık alana geçiyor. Oradan da atık deresine gidiyor. İçilebilecek derecede temiz su” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bölgeye arıtma tesisi yapılacağını aktaran Türkmen, “Düden Çayı 8 kilometre köy sınırlarımızdan geçmektedir. Düden Çayı’na herhangi bir karışım olmamaktadır. Üst tarafı meradır. Yaz aylarında havanın ısınmasıyla suda yosun oluşuyor. Bu yosun bütün derelerde oluşur” diye konuştu.
Bakanlık: İddialar asılsız
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da Salda köyündeki evsel nitelikli atık suların kanalizasyon sistemiyle sızdırmasız foseptikte toplandığı ifade edildi. Köyün kanalizasyon suyunun göle gitmesinin söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, ” İddialar asılsızdır. Ayrıca İLBANK AŞ tarafından yapılması planlanan Salda köyü ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi projesinin 24 Haziran 2021 tarihinde ihalesi yapılacaktır” denildi.