ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Salda Gölü’ne beton dökümüne izin verilecek

0
Millet Kıraathanesi- Fotoğraflar: Artı Gerçek

Burdur ili sınırlarında yer alan Salda Gölü’nde yapılması planlanan millet bahçesinin peyzaj projesi ortaya çıktı.  Türk Mimar, Müşavirlik ve Müteahhitlik A.Ş. (TÜMAŞ) tarafından hazırlanan peyzaj projesinin mimarı olarak Murat Memluk, proje müdürü olarak ise Necmeddin Selimoğlu yer alıyor.

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre Memluk’un sahibi olduğu Mdesign firmasının Eskişehir Millet Bahçesi, Adıyaman Millet Bahçesi ve 2019 yılında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi rekreasyon alanı peyzaj konsept projelerini de yaptığı öğrenildi.

‘Beton dökümüne izin verilecek’

Proje notlarında yer alan “İdare ve proje Müellifince tutanak düzenlenerek tespit edilecek ve beton dökümüne izin verilecektir” ifadesi alana beton dökümünün gerçekleşeceğini belirtiyor.

Ancak Ağustos ayında Salda Gölü’ne ziyarete giden ve burada açıklama gerçekleştiren Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tekrar tekrar alana kesinlikle beton dökümüne izin verilmeyeceğini belirtmişti.

Millet kıraathanesi, kafeler, büfeler…

Projeye göre Salda Gölü etrafında bir millet kıraathanesi, 70 çadır alanı, 10 karavan alanı, 20 açık duş alanı, 200 tane piknik masası, 66 tane çatılı piknik masası, 2 satış birimi, giyinme ve soyunma odaları,  2 kafe, 6 tane büfe ile mutfak ve bulaşıkhane yapılması planlanıyor.

Bazı ağaçların taşınması gerekiyor

Ayrıca dosyada “Özellikle Alan1’de araç ve yaya yoluna, otoparka ve binalara denk gelen ağaçlarda ve çalılarda küçük, taşınabilen boyutta olanların alan içinde farklı bir yere taşınması gerekmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Taşınamayacak boyutta olan ağaçların ise ağaçlar altında delikler açılması gibi yöntemler belirlenerek” Proje Müellifi ya da İdare’ye onaylatarak çalışmalarına devam edebileceği” belirtiliyor.

Bungalov yapılar

Notlarda bungalov tipi alanlarla ilgili “Rezerv bungalov alanı proje üzerinde işaretlenmiş olup uygun görüldüğü taktirde sadece o bölgede mimari projelerine uygun şekilde yapılmalı Proje Müelifi’nin ve İdare’nin onayı alınmalıdır” bilgisi paylaşılıyor.

Bungalov yapı alanı.

Tanyeri: Kıyı bölgesinde yapılaşma var

Salda Gölü’ne yapılması planlanan millet bahçesi projesi sürecini başından bu yana takip eden Mimar Birsen Tanyeri Artı Gerçek’e ortaya çıkan projeyle ilgili şunları söyledi:

Birinci 50 metre olarak gördüğünüz yer kıyı kenar çizgisinin ilk 50 metresi, kıyı kenar çizgisinden itibaren 100 metre bandından hiçbir şey olmaması gerekiyor. Çünkü orası koruma alanı. Projeye baktığımızda ise tuvaletler var, özellikle bu Maldivler denilen göle uzanan beyaz adaların olduğu bölgede üçgen gibi görünen yerde soyunma odaları, büfeler var. Biz bunu zamanında eleştirdik ve hiçbir şey koyamazsınız dememize rağmen bunu yapmışlar.

‘Konaklama olmayacak dendi ama bungalov var’

Mimar Tanyeri, göl kenarında konaklama olmasına da tepki göstererek “Çok ince bir çizgiyle dizmişler, fark edilmiyor aslında. Dip dibe bungalovları dizmişler. Hani burada kamp alanı hani konaklama olmayacaktı?” diye sordu.

Normal projede bungalov olmasa peyzaj mimarının kendi çizdiği projeye onu koyma yetkisinin olmayacağını söyleyen Tanyeri, “Ruhsatı alıp daha sonra projeye bungalovları koydular. Plan notlarında da yazıyordu konaklama olmayacağı ancak peyzaj projesinde ele verdiler kendilerini” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.