ManşetSivil Toplum

Sakarya’da işçi taşıyan traktör devrildi: 7 ölü!

0

Sakarya’nın Hendek ilçesine bağlı Çamlıca Beldesi’nde fındık işçilerini taşıyan traktör devrildi. 7 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda yaralı var.

Fındık işçilerini taşıyan traktör, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarında bulunan dere yatağına devrildi.

Kaza, saat 07.45 sıralarında, Hendek Çamlıca Mahallesi’nde meydana geldi. Mardin’den gelerek fındık bahçesinde çalışan işçileri bahçeye götüren sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 54 VD 057 plakalı traktör, kontrolden çıkıp dere yatağına devrildi. Traktörün römorkunda bulunan işçiler etrafa saçıldı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine 112 Acil ve itfaiye ekipleri sevk edildi. 112 Acil ekipleri 5’i kadın 7 kişinin olay yerinde öldüğünü belirledi. Yaralanan 9 kişi ise olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastanelere kaldırıldı

“Tarım işçileri göz göre göre ölüme gidiyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 3 ayda 22 tarım işçinin trafik kazalarında öldüğünü belirtti ve hükümeti önlem almaya çağırdı.

Sakarya’da meydana gelen trafik kazasıyla birlikte son 3 ay içinde meydana gelen 7 ayrı trafik kazasında 22 tarım işçisinin öldüğünü ve 76 tarım işçisinin yaralandığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Her hasat döneminde tarım işçilerinin trafik kazalarında yaşamlarını yitirmesi olağan gibi görünmeye başladı. Pamuk, fındık, patates gibi ürünlerin hasadı için iller arası yolculuk yapan binlerce işçi var. Halen traktör ve kamyon kasalarında ya da minibüslerde deyim yerindeyse istiflenerek yolculuk yapıyorlar. Hasat için gittikleri illerde olumsuz koşullarda çadırlarda yaşıyorlar. Tarım işçilerinin ekmek parası için sürdürdükleri bu tehlikeli yolculukların artık daha güvenli hale getirilmesi, gittikleri illerdeki yaşam koşullarının da daha yaşanabilir seviyeye ulaştırılması gerekiyor” dedi.

Gürer, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması için 6 Şubat 2016’da TBMM’ye Meclis Araştırma Önergesi verdiğini de hatırlattı. Gürer, sosyal güvenlikten mahrum ve uygun olmayan koşullarda yaşam mücadelesi veren tarım işçilerinin sorunlarının irdelenmesi için verdiği Meclis Araştırma önergesinde, ekmek parası için zorlu mücadeleye giren tarım işçilerinin sorunlarının belirlenip yapılacak yasal düzenlemeler ile Meclis gündemine alınmasını istediğini vurguladı. Gürer, yaklaşık 1.5 yıl önce verdiği meclis araştırma önergesinde mevsimlik işçilerin tüzel kişiliğe kavuşturularak güvenliksiz çalışmalarının önüne geçilip giderilip sorunlarının bertaraf edilmesi için çalışmalar yapılmasını istediğini kaydetti.

Son 3 ayda meydana gelen tarım kazaları ise şöyle:

18 Ağustos 2017: Sakarya’nın Hendek ilçesinde fındık işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre; 7 kişi öldü, 20 yaralı var.​​

9 Temmuz 2017: Malatya’nın Yazıhan ilçesinde tarım işçilerin taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 3 tarım işçisi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

5 Temmuz 2017: Konya’nın Ereğli ilçesinde tarım işçilerini taşıyan kamyonetin takla atması sonucu ilk belirlemelere 2 kadın işçi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

28 Haziran 2017: Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan midibüsün otomobille çarpması sonucu bir kişi öldü, 11 kişi yaralandı.

21 Haziran 2017: Mersin’de tarım işçilerini taşıyan kamyonet, başka bir kazaya karıştığı için yolda park halinde bulunan tıra çarpıp, yan yattı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ise yaralandı.

19 Haziran 2017: Mardin’in Midyat İlçesi’nde tarım işçilerini taşıyan araç kaza yaptı. 4 işçi öldü 13 kişi yaralandı.

28 Mayıs 2017: Kayseri-Sivas kara yolunun 22’nci kilometresindeki Sarımsaklı mevkiinde meydana gelen trafik kazasında, Yusuf Yerlikaya (44) yönetimindeki tarım işçilerini taşıyan 38 EZ 199 plakalı kamyonet, sürücünün direksiyon hâkimiyeti yitirmesi sonucu şarampole devrildi. Kazada 22 tarım işçisi yaralandı.

 

(Evrensel)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.