Sadece nükleer santral değil, uranyum da kirletir

Almanya'nın Münster kentinde yapılan Uranyum Konferansı'nda uranyum madenciliğine son verme çağrısı yapıldı. Uluslararası Uranyum Konferansı Almanya'nın Münster kentinde önceki gün yapıldı.
Münster'de yapılan Uluslararası Uranyum Konferansı'ndan

Münster (Yeşil Gazete) – Almanya’nın Münster kentinde yapılan Uranyum Konferansı‘nda uranyum madenciliğine son verme çağrısı yapıldı.

Uluslararası Uranyum Konferansı Almanya’nın Münster kentinde önceki gün yapıldı. Almanya nükleer karşıtı hareketinden çok sayıda aktivistin yanısıra Fransa, Hollanda, Rusya, Polonya ve Nijer’den nükleer karşıtlarının hazır bulunduğu toplantıya Türkiye’den Korol Diker ve ben katıldık.

Toplantının açılışında önce WISE Uranyum Projesi’nden Peter Diehl uranyum madenciliğinin son durumu hakkında bilgi verdi ve uranyumun çıkarılmasından işlenmesine, zenginleştirilmesinden atık haline gelene kadar geçirdiği tüm aşamalarda yarattığı kirliliği anlattı.

Konferanda katılan nükleer karşıtı aktivistler

Diehl’in ardından uranyum madenlerinin, zenginleştirme ve yeniden işleme tesislerinin ve nükleer santralların olduğu ülkelerden katılımcılar kendi ülkelerindeki durumu anlattılar. Özellikle Polonya’da hükümetin yeni nükleer santral projesi ve Nijer’de halkın uranyum madenciliği yapılan kirlenmiş topraklardaki yaşam mücadelesi büyük ilgi topladı.

Uluslararası konukların sunumları bölümünde biz de Akkuyu projesindeki son durum ve hükümetin Türkiye’deki nükleer santral projeleri hakkında bilgi verdik ve Türkiye’nin “nükleersiz” kalması için dayanışma çağrısı yaptık.

Toplantının Münster’de yapılmasının en önemli nedeni Almanya’nın tek uranyum zenginleştirme fabrikası olan Gronau kentinin çok yakınında olmasıydı. Almanya’daki antinükleer hareket Gronau’nun kapatılması için büyük mücadele yürütüyor. Toplantının ertesi günü Gronau’da bir de eylem yapıldı.

Uranyum Konferansı’ndan daha ayrıntılı izlenimlerimizi hafta içinde Yeşil Gazete izleyebilirsiniz.

Haber: Ümit Şahin (Yeşil Gazete)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR