ManşetDünya

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali: Lviv’de 35 kişi öldü, taraflar yeniden müzakereye hazırlanıyor

0

Rusya‘nın Ukrayna‘nın batısındaki Lviv kentine yaptığı hava saldırısı, en az 35 kişinin ölümüne sebep oldu. Şehirdeki patlama seslerinin Polonya‘dan da duyulduğu aktarılırken Lviv bölge valisi, Polonya sınırı yakınındaki Yavoriv bölgesindeki askeri tesise düzenlenen saldırıda 134 kişinin de yaralandığını söyledi.

Polonya sınırına 80 kilometre mesafedeki Lviv, NATO‘nun insani ve askeri yardım konusundaki önemli geçiş noktalarından biri. Polonya Sınır Muhafızları, savaş başladığından beri Ukrayna’dan Polonya’ya 1 milyon 596 bin sığınmacı geldiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, şu anda birinci önceliklerinin saldırı altındaki Mariupol şehrine yardım götürmek olduğunu söyledi. Zelenski, bir insani yardım konvoyunun  saldırılar yüzünden yaklaşık bir haftadır şehirden 80 kilometre mesafede durduğunu belirtti.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kuzeyinde de çatışmalar şiddetlendi. Rusya’nın Kiev kuzeyindeki askeri birliğinin, kente kuzeyden 25 kilometre kadar yaklaştığı bildirildi. Kiev sokaklaırndaki barikatlar ve kent girişindeki önlemler yoğunlaştırıldı.

Kiev polisi, ABD’li gazeteci Brent Renaud‘un Kiev’in yakınındaki Irpin’de Rus askerleri tarafından hedef alınarak öldürüldüğünü, iki gazetecinin de hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilebilir

Lviv saldırısı Ukrayna’daki savaşın yayılabileceğine dair korkuların derinleşmesine neden olurken taraflar barış görüşmelerinde ilerleme kaydedeceklerine dair iyimser ifadeler kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhail Podolyak, dün yayımladığı videoda, “Rusya’nın Ukrayna’nın konumuna çok daha duyarlı ve yapıcı olduğunu” ve bu sebeple ilerleme kaydedebileceklerini söyledi. Kremlin‘den yapılan açıklamada da, Başkan Vladimir Putin ile Ukrayna lideri Zelenski arasında bir görüşme olasılığının dışlanmayacağı söylendi.

Podolyak, dün televzyonda yaptığı açıklamada da barış müzakerelerinin çerçevesi üzerinde de çalışma yapıldığını belirterek “Çalışma sonuçlandığında bir toplantı olacak. Sanırım o noktaya varmamız uzun sürmeyecek” dedi.

Reuters haber ajansının haberine göre, Ukrayna ve Rusya müzakerelerin yeri konusunda arabulucu olarak İsrail ve Türkiye ile konuşuyor. Taraflar daha önce Belarus‘ta iki kez masaya oturmuş, geçtiğimiz hafta iki tarafın dişişleri bakanları Antalya‘da bir araya gelmişti.

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus kuvvetlerinin, Ukrayna’nın güneyindeki Dniprorudne kentinin belediye başkanı Yevhen Matveyev‘i kaçırdığını söyledi. Daha önce de aynı bölgede bulunan Melitopol kentinin  belediye başkanının kaçırıldığı açıklanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda NATO’nun her karış toprağını savunacaklarını belirtti veRusya ile Ukrayna’da savaşmayacağız. NATO ve Rusya’nın doğrudan karşı karşıya gelmesi, 3. Dünya Savaşı’nı başlatacaktır ve bunu önlemek için çabalayacağız” dedi.

Biden diğer bir tweetinde de, “Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşı asla zaferle sonuçlanmayacak” ifadesini kullandı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal silah kullanması durumunda “ağır bir bedel” ödeyeceğini söyledi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal silah kullanması durumunda sadece Avrupa için değil, tüm dünya için tehlike söz konusu olacağını ve NATO’nun, çatışmaya askeri olarak müdahale etmeme kararını yeniden gözden geçirebileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da bir açıklamasında, Batılı ülkelerden Ukrayna’ya giden silah konvoylarının, Rusya birlikleri için meşru bir hedef olduğunu söyleyerek, “ABD’yi, Ukrayna’ya silah pompalamanın tehlikeli bir hamle olduğu konusunda uyardık” dedi.

ABD: Rusya Çin’den yardım istedi

ABD’li yetkililer, işgal başladıktan sonra Rusya’nın Çin‘den askeri  ve ekonomik destek istediğini ancak Çin’in yanıtının henüz bilinmediğini söyledi.

ABD basınında yer alan haberlere göre Beyaz Saray, Çin’in Rusya’nın ekonomik yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olmak için destek vermesi durumunda ağır sonuçlarla karşılaşacağını açıkladı.

Ukrayna’da kalabalık protesto: Herson Ukrayna’dır

Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’nın güneyindeki Herson’da  insanlar, işgali protesto etmek için sokaklara çıktı. Göstericiler, Ukrayna bayrakları ve “Herson Ukrayna’dır” yazılı pankartlar taşıdı.

Herson Belediye Başkanı Ihor Kolykhayev, geçen hafta Rus güçlerinin şehir üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdığını söylemiş, kentte ayrılıkçı bölge Donbas’ta olduğu gibi özerk bölge kurulması için referandum düzenleneceği iddiaları yayılmıştı.

Kentteki Rusça konuşan insanların varlığının Rusya tarafından bahane edildiği belirtiliyor. Bölgeye yakın ve yine Rusça konuşanların çoğunlukta olduğu Melitopol kenti de Rus işgali altında.

Almanya’nın başkenti Berlin ve diğer kentlerinde, Ukrayna’daki savaşı protesto etmek için gösteriler düzenlendi. Berlin’de binler, şehir merkezinden Brandenburg Kapısı önüne yürüdü. Savaş başladığından beri 123 bin sığınmacının Ukrayna’dan Almanya’ya kaçtığı belirtildi.

Fotoğraf: Fabrizio Bensch / Reuters

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya karşı yaptırımları kapsamında Rus oligark Andrey Igoreviç Melniçenko’nun dünyanın en büyük yelkenli yatı olarak bilinen 530 milyon Euro değerindeki yatına İtalya’da el koyuldu.  

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Rusya’ya yaptırımlarda sonraki adımları görüştüğünü söyledi. Kuleba, “Saldırganlığını ve savaş suçlarını durdurana kadar Rusya’ya baskı artmalı” açıklamasını yaptı.

Avustralya da Rus oligarklarına karşı yaptırım uygulama konusunda ABD ve İngiltere’ye katıldığını açıkladı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.