EnerjiManşet

Rusya’nın kömür ihracatı kaybını Türkiye ve Hindistan dengeledi

0
Rusya’nın Ukrayna‘yı işgalinin ardından AB ve Japonya, sadece gaz ve ham petrol değil, kömür ithalatı kısıtlaması da getirdi.  Ancak Reuters‘ın analize göre, Rusya güçlerinin 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına girmesinin ardından, ülkenin deniz yoluyla yaptığı kömür ihracat hacmi korundu, hatta arttı.

Rus kömürünü en çok tedarik eden Avrupa ülkeleri, ithalatın yasaklanmasını önerdiyse de henüz bu kısıtlama tam olarak uygulanmadı. Almanya, İtalya ve Hollanda gibi en çok kömür ithal eden ülkeler ise mayıs ayında 2,59 milyon ton alırken bunu haziranda 1,47 milyon tona düşürdü.

Dünyanın en büyük üçüncü kömür ithalatçısı Japonya ise ocak ve şubatta 1 milyon tonun üzerinde olan alımını mayıs ayında  483 bin tona indirdi.

Güney Kore, ticareti sonlandırmayı planladığını açıklasa da Rus enerjisine resmi olarak yaptırım uygulamıyor. Dünyanın en büyük iki kömür ithalatçısı olan Çin ve Hindistan‘ın da Rusya’ya herhangi bir yaptırımı yok. Hatta şu anki fiyat indiriminden faydalanmak için ithalatı artırıyorlar.

Rusya, Avustralya, Endonezya ve Güney Afrika‘nın ardından dünyanın dördüncü en büyük kömür ihracatçısı olarak hem Atlantik hem de Pasifik havzalarını besliyor.

Hindistan ve Türkiye kaynaklı artış

Avrupa ve Japonya’dan pazar kayıplarını ise özellikle Hindistan ve Türkiye tarafından artan alımlar destekliyor.

Reuters’in Kpler verilerine göre yaptığı analize göre, Rusya, haziran ayında deniz yoluyla 16,45 milyon ton kömür ihraç etti. Bu, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 3,5 ve mayıs ayına göre de yüzde 3,8 daha fazla. Buna göre Çin, Rusya’dan haziran ayında 4,72 milyon, mayıs ayında 4,57 milyon ton deniz yoluyla taşınan kömür satın aldı. Bu rakam ocak ayında 3,12 milyon ve şubat ayında 2,61 milyon tondu. Ancak bu artış 2021’in aynı dönemleriyle kıyaslandığında, Çin’in ithalatının aşağı yukarı aynı olduğu görünüyor.

Buna karşılık Hindistan yurt içindeki kömür arzı sıkıntısını gidermek için geçen yıla kıyasla bu ülkeden kömür ithalatını artırdı. Hindistan’ın alımları, Rusya’dan haziran ayında ithal edilen 26,08 milyon tonun sadece yüzde 4,4’ünü oluşturuyor.

Türkiye ise haziranda 1,81 milyon tonla, 2017’den bu yana bir ayda yapılan en yüksek ithalat seviyesine ulaştı. Bu rakam, şubat ayından bu yana her ay artış gösterdi. Mayıs ayında Türkiye’nin Rusya’dan kömür ithalatı 1,06 milyon ton olarak gerçekleşti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.