UncategorizedDünyaManşet

Rusya’da savaş karşıtı protestolarda tutuklananların sayısı 14 bini geçti

0

Rusya’da insan hakları ve ifade özgürlüğü konularında çalışan sivil toplum örgütü OVD-Info, Rusya’nın Ukrayna‘ya saldırdığı 24 Şubat tarihinden itibaren gözaltına alınan protestocuların sayısının 14 bin 850’ye yükseldiğini aktardı. Örgüt ayrıca Moskova‘da darp edilerek gözaltına alınan iki kişinin kayıp olduğunu, bilgisi olanların haber vermelerini istedi.

Geçen hafta sonu polis, Rusya genelindeki savaş karşıtı gösterilerde 5 binden fazla göstericiyi tutukladı.

Rusya’da yetkililerden izin almadan sokağa çıkıp gösteri yapmak yasa dışı. Yeni onaylanan bir yasayla Ukrayna’daki savaşı “savaş” olarak adlandırmak da yasaklandı ve bu “Rus ordusunu itibarsızlaştırma” suçu haline getirildi. Suç, ilk seferde ağır para cezası ve tekrarlanması halinde 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Moskova’daki Tverskaya Caddesi‘nde  elinde “net voyne” (Rusça “savaşa hayır”) anlamına gelecek yıldız işaretli “*** *****”  bir karton parçası tuttuğu için gözaltına alınan alınan kişi  bahsi geçen suçtan tutuklandı.

Novosibirsk’te Lenin Meydanı’nda boş bir kağıt tutan bir kişi de gözaltına alındı.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki İsviçre Büyükelçiliği önünde Belarus, Rusya ve Ukrayna göçmenleri bir araya gelerek “savaşa hayır” dedi.

Ukrayna Femen ve Rusya Pussy Riat grupları da eyleme bir arada katıldı.

Dün gece savaşı protesto etmek için Rusya’daki 850 restoranlarını kapatan fast food zinciri McDonald’s’ın ülke genelindeki çeşitli restoranlarında damiting düzenlendi. Kapanışa yakın saatlerde onlarca kişi son bir hamburger için kuyruğa girdi ve McDrive’larda uzun araba kuyrukları oluştu.

Rusya’da Instagram’a erişim resmen engellendi

 

You may also like

Comments

Comments are closed.