DünyaManşetTarım-Gıda

Rusya, ürünlerindeki fazla pestisitten dolayı Türkiye’deki bazı şirketlerin ithalatını askıya aldı

0

Rusya, Türkiye‘den ve İran‘dan 33 şirketin ürünlerinde fazla miktarda pestisit bulunması nedeniyle limon, mandalina, biber, üzüm ve narın dahil olduğu meyvelerin ithalatını askıya aldı.

Rusya’ya Türkiye menşeli yaklaşık 60 bin ton üzüm ve 10 bin tondan fazla narın sokulmasına izin verilmedi.

İzin verilen miktardan fazla pestisit bulundu

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor), 27 Ekim-7 Aralık tarihlerinde Türkiye ve İran’dan 33 üreticinin getirdiği altı çeşit üründe, izin verilen miktardan fazla 12 tür pestisit bulunduğunu açıkladı. Bu pestisit türlerinin 10’unun Rusya’da kullanımına izin verilmiyor.

Rospotrebnadzor, bazı ürünlerin sevkiyatının askıya alınmasıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Rospotrebnadzor, Türkiye ve İran’dan 33 limon, mandalina, biber, üzüm ve nar üreticisinin Rusya’ya güvenli olmayan ürün sevkiyatını askıya aldı. İhlallerin tekrarlanması gerekçesiyle 17 Kasım’dan itibarıyla Türkiye menşeli, 2 Aralık itibarıyla da İran menşeli biber ve narların, 10 Aralık itibarıyla da Türkiye menşeli üzümlerin sevkiyatı askıya alındı.”

Rusya Gıda Birliği (Rusprodsoyuz) Başkanı Dmitriy Leonov, ise “Türkiye ve İran’dan üreticiler düzelmezse, sevkiyatlardaki düşüşü başka ülkelerden üreticiler telafi edebilir” dedi.

Leonov, Ekim 2021’de Türkiye’nin Rusya’ya en fazla mandalina, limon, üzüm ve biber sevkiyatı gerçekleştiren ülke olduğunu açıklarken, nar sevkiyatında da ikinci sırada yer aldığını belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.