DünyaEnerjiManşet

‘Rusya, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ne müfettiş erişimini engelledi’

0

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu‘nun başkanı, Rusya‘nın Ukrayna‘da işgal ettiği bölgede yer alan Zaporijya Nükleer Santrali‘nin kritik bazı bölümlerine BM denetçilerinin girmesine ilk kez  izin vermediğini açıkladı.

Kurumun Genel Müdürü Rafael Grossi, santraldeki müfettişlerin son iki haftadır bir, iki ve 6 numaralı reaktörlerin ana salonlarına erişimlerinin engellendiğini; gözlemcilerin tesisin 2024 bakım planlarını da henüz almadığını belirtti.

Rusya ve Ukrayna’dan karşılıklı suçlamalar: Zaporijya saldırı riski altında mı?

Nükleer tesis çevresindeki çatışmaların tüm Avrupa için vahim sonuçlar doğurabileceği uyarılarına rağmen Rusya, Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal ettikten birkaç gün sonra Zaporijya’daki tesisi ele geçirmişti. Avrupa’daki en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki altı reaktör artık elektrik üretmiyor. Rusya ise santral çevresindeki hedefleri topçu mermisiyle vurarak korkunç bir patlama riskini artırmakla defalarca suçlandı.

Zaporijya Nükleer Santrali ikinci kez vuruldu: ‘Rus nükleer terörüne karşı yaptırım artırılmalı’
Türkiye dahil 42 ülkeden Rusya’ya çağrı: Zaporijya Nükleer Santrali’nden derhal çıkın

Yasaklanan bölgede reaktör çekirdeği ve kullanılmış yakıt yer alıyor

The İndependent‘a konuşan Grossi, “UAEK uzmanlarına ilk kez soğuk kapatma durumundaki bir ünitenin reaktör salonuna giriş izni verilmiyor. Burası reaktör çekirdeğinin ve kullanılmış yakıtın yer aldığı kısım. Ekip erişim talep etmeyi sürdürecek” dedi.

Gözlemcilerin Ukrayna’nın güneydoğusundaki santralin türbin salonlarına erişimi de kısıtlandı.

Elektrik iletim hattının kesildiği durumlar için tesise yedek elektrik tedariki sağlamak üzere santral operatörlerinin hareket halinde olduğunu belirten Grossi ve ekibi, Ukrayna’nın Şubat 2022’de işgalinden bu yana bölgede çatışmaların sürdürmesine rağmen tesiste güvenlik kurallarının hâlâ uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için tesise üç ziyaret gerçekleştirmişti.

BM’den Zaporijya raporu: Güvenli bölge kurulmalı
Zelenski: Zaporijya Nükleer Santrali’nde felakete çok yaklaştık

UAEK Başkanı, Rusya ve Ukrayna’dan, feci bir kazayı önlemek için tesis çevresindeki çatışmalara son vermelerini defalarca istedi. Santralin reaktörlerini soğutması için elektriğe ihtiyaç duyduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle topçu mermilerinin tesis çevresindeki enerji altyapısını hedef almaması gerektiğine dair düzenli olarak uyarı yayımlıyor.

Savaş süresince Ukrayna’nın üç nükleer santralinden ikisinin (diğeri batıdaki Hmelnitski) yakınlarında füze ve drone’ların uçtuğunu söyleyen Grossi, UAEK personelinin bu tesislerdeki güvenlik standartlarını gözlemlemeye devam ettiğini ekledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.