DünyaManşet

Rusya Putin’e ‘evet’ dedi: 2036’ya kadar Kremlin’de…

0

Rusya’da anayasa değişiklikleri üzerine yapılan referandumda halkın yüzde 73’ü “evet” diyerek Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e 2036’ya kadar, iki dönem daha görevde kalmanın kapısını açtı. Sandıkların yüzde 98’inin açıldığı, halkın yaklaşık yüzde 21’inin de reformlara “hayır” oyu verdiği belirtildi.

Putin’in görev süresini uzatan Anayasa değişikliği için yapılan referandum 25 Haziran’da başlamış ve altı gün sürmüştü. Nisan’da yapılması planlanan referandum koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmişti. Bugün sona eren süreçte, Rusların yüzde 65’inin referandumda oy kullandığı açıklandı.

Normal şartlarda Vladimir Putin’in 2024’te mevcut dönemi bitince dönem sınırına ulaşacak ve tekrar devlet başkanlığına aday olamayacaktı.

Muhalefet:  Seçimler meşru değil, sonuçları kabul etmeyeceğiz

Muhalif lider Aleksey Navalni, 2000 yılından bu yana iktidarda olan 67 yaşındaki Putin’in kendisini “ömürboyu başkan” ilan etmek istediğini söyleyerek boykot çağrısında bulunmuştu. Seçimin meşru olmadığını ve sonuçları asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Navalniy, “Bu referandum, Putin’in ömür boyu başkanlık yapmasını meşrulaştırmak için yapılan yasa dışı bir şovdu” dedi.

Navalniy, Koroavirüs pandemisi nedeniyle şu anda eylem düzenlemeyeceklerini ifade ederken, sonbaharda adaylarının bölgesel seçimlere katılmasının engellenmesi durumunda dev gösteriler yapacaklarını ifade etti. Muhalif lider, “Putin’in en çok korktuğu şey sokak” diye konuştu.

Bağımsız seçim izleme örgütü Golos ise referandum süresince mükerrer oy kullanma ve sandık yetkililerinin seçmenler üzerinde baskı kurması gibi yüzlerce şikayet aldıklarını duyurdu. Buna karşın Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, seçim sürecinin saydam yürütülmesi ve referanduma şaibe karışmaması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, ciddi bir ihlal olmadığını kaydetti. 

Pakette ‘evlilik heteroseksüel bir birliktedir’ ifadesi de var 

Anayasa değişikliği paketi Putin’in 2024 yılında görev süresinin dolmasının ardından iki dönem daha başkanlığa aday olabilmesinin önünü açıyor. Bunun yanı sıra evlilik kavramını heteroseksüel bir birliktelik olarak tanımlayan bir ibare anayasaya ekleniyor. Putin, görevde bulunduğu süre boyunca eşcinsel evliliklerin asla yasallaşmayacağını vurgulamıştı. Değişiklik paketi ayrıca emekli maaşlarının düzenli olarak artırılmasını öngören bir düzenlemeyi kapsıyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.