DünyaManşet

Rusya’nın muhalif sesi Aleksey Navalni cezaevinde öldü

0
Alexey Navalni
Fotoğraf: AP

Rusya‘nın en önemli muhalif figürlerinden biri olan Aleksey Navalni, Kuzey Kutup Dairesi‘nin yaklaşık 65 kilometre kuzeyinde bulunan ve özel şartlar altında tutulduğu cezaevinde hayatını kaybetti. Rusya Federal Cezaevi Servisi‘nin yaptığı açıklamaya göre, Navalni yürüyüş yaptıktan sonra kendini kötü hissetti ve kısa süre içinde bilincini kaybetti. Olay yerine çağrılan sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen Navalni kurtarılamadı.

Navalni, Rusya’nın en ses getiren muhalif lideriydi. 2011-2012 yıllarında ülkedeki seçim hileleri ve yolsuzluklara karşı düzenlenen büyük çaplı protestolarda önemli bir rol oynamış, Putin rejimine yakın isimlerin yolsuzluklarını ifşa eden videolar hazırlamıştı. 2013 Moskova Belediye Başkanlığı seçimlerinde yüzde 27 oy alarak, adil olmayan seçim koşullarına rağmen, Kremlin için bir tehdit oluşturmuştu.

Aleksey Navalni

Fotoğraf: DepositPhotos

2020 yılında, Rusya dışında tedavi gördüğü sırada Noviçok sinir gazıyla zehirlendiği iddia edilen Navalni, tedavisinin ardından Rusya’ya döndüğünde hemen tutuklandı ve bir dizi suçlama ile karşılaştı. Bu suçlamalar sonucunda 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve “özel şartlar” altında tutulduğu cezaevine gönderildi. Navalni ve destekçileri, kararın siyasi olduğunu ve Navalni’nin ömrünün geri kalanında serbest bırakılmayacağını savundu.

Muhalif lider Aleksey Navalni’ye destek protestoları: Rusya, ABD’yi suçluyor
Rusya’nın muhalif lideri Navalni, tedavi hakkı engellendiği için açlık grevinde
Rusya’da Navalni’ye destek protestoları: Binden fazla kişi gözaltına alındı

Uluslararası tepkiler Aleksey Navalni’nin ölümü üzerine yoğunlaşıyor

Al Jazeera’nın aktardığına göre Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Navalni’nin Putin rejiminin baskısına direnirken hayatını kaybettiğini belirtti ve Navalni’nin ölümünün, Putin’in rejiminin gerçek yüzünü bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics ise Navalni’nin “Kremlin tarafından acımasızca öldürüldüğünü” söyledi ve bu durumun Rusya’nın mevcut rejiminin gerçek doğasını ortaya koyduğunu belirtti.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz da Navalni’nin hapishanede ölümünü kınadı. Scholz, Berlin’de bir saldırıya maruz kalıp zehirlendikten ve iyileştikten sonra Rusya’ya dönme kararında gösterdiği “büyük cesareti” nedeniyle Navalni ile yaptığı görüşmeleri hatırlattı. Scholz, “Şimdi bu cesareti hayatıyla ödedi” dedi.

Aleksey Navalni

2021’de tutuklanan Navalni için dünyanın çeşitli yerlerinde protesto gösterileri düzenlenmişti. Fotoğraf: DepositPhotos

Aleksey Navalni neden tutuklanmıştı?

Aleksey Navalni’nin tutuklanıp cezaevine konulmasının ardında çeşitli sebepler bulunduğu belirtiliyor. 2021 yılında, Almanya‘da sinir gazı zehirlenmesinden iyileştikten sonra Rusya’ya dönüşünde Navalni, 2014 yılındaki bir para aklama davasına ilişkin şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle havalimanında tutuklandı. Bu olay, Navalni’nin 3,5 yıl süreyle hapis cezasına çarptırılmasına yol açtı, ancak ev hapsinde geçirdiği süre göz önünde bulundurulduğunda cezası 2 yıl 8 aya indirildi​​.

Navalni, 2018 yılında Rusya başkanlığına aday olmayı denemiş ancak bir yolsuzluk suçlaması nedeniyle adaylıktan men edilmişti. Bu süreçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yakın çevresinin yolsuzluklarını ifşa eden çalışmalar yaparak dikkat çekti. Navalni’nin tutuklanmasının ardından kendisi ve destekçileri, bu durumun Putin yönetimini eleştiren sesleri susturma girişimi olduğunu ifade etti​​.

2023 yılında ise Navalni, “aşırılık yanlısı faaliyetleri teşvik etmek ve finanse etmek” ve “aşırılık yanlısı bir organizasyon oluşturmak” dahil olmak üzere altı ayrı suçlamayla yargılandı ve bu suçlamalar sonucunda 19 yıl daha hapis cezasına çarptırıldı. Bu, Navalni’ye verilen en uzun hapis cezası oldu ve onun siyasi bir figür olarak Putin yönetimine en büyük tehditlerden biri olarak görüldüğünü gösterdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.