ManşetDünya

Rusya Ortadoğu’dan gönüllü asker çağırıyor

0

Rusya’daki bir güvenlik konseyi toplantısında konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya destekli güçlerin yanında savaşmak isteyen Ortadoğulu gönüllülere izin verilmesi gerektiğini söyleyerek “Gönüllülerin savaş bölgelerine ulaşmalarına yardım edeceğiz” dedi.

Putin, Ukrayna’nın Batılı destekçilerinin dünyanın her yerinden paralı savaşçıları Ukrayna’ya getirdiğini ve Kiev yönetiminin uluslararası hukukun tüm normlarını hiçe saydığını söyleyerek, Ortadoğu’dan Rusya için savaşacak gönüllülerin çatışma bölgelerine ulaştırılması talimatını verdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, hazlihazırda Ukrayna’da savaşmak için çoğunluğu Ortadoğu’dan 16 bin kişinin başvurduğunu söyledi. Şoygu, “Bu kişilerin para için değil istedikleri için başvurduklarını biliyoruz ve tabii ki buna olumlu cevap vermeyi doğru buluyoruz. Birçoğunu biliyoruz, son on yılda en zor zamanda IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede yardımcı oldular” dedi.

Bu sözlerin ardından Rusya’nın paralı asker örgütü Wagner gündeme geldi. Rusya’nın, Afrika ve başka bölgelerde çıkarlarını korumak için kurduğu düşünülen Wagner’in başta Ukrayna, Suriye ve Afrika’nın çatışma bölgelerinde yer alan bir paramiliter örgüt olduğu ve arkasında Putin’e yakın bir isim olan Evgeni Prigozhin‘in olduğu düşünülüyor. Wagner, Amerikalı askeri grup Blackwater ile de benzeştiriliyor.

Putin, Savunma Bakanı Şoygu’nun, Ukrayna’da ele geçirilen Batı silahlarının Donbas’taki Rus yanlısı savaşçılara verilmesi önerisini de kabul etti. Bu silahlar arasında uçaksavar ve tanksavar füzeler bulunuyor.

Putin başka bir açıklamasında da, Ukrayna ile görüşmelerde pozitif glişmeler olduğunu söyledi ve “Batılıların yaptırımları geçmişte bizi yalnızca güçlü kılmıştır” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Putin’in sözlerine “Suriye’den kiralık askerler toplanıyor. Hepsi savaşın cehennemine atılacaktır” yanıtını verdi. Zelenski, “Eğer savaş devam ederse bunun anlamı Ukrayna’nın ortaklarından Rusya’ya daha fazla yaptırım gerektiğidir” dedi.

Ukrayna’da da daha önce Zelenski‘nin çağrısıyla yabancı gönüllüler Rusya’ya karşı savaşmak için katılmıştı. Oluşturulan web sitesi üzerinden başvuran 52 ülkeden 20 binden fazla gönüllü askerin Ukrayna ordusuyla birlikte savaşacağı ve ilk yabancı gönüllü asker grubunun ülkeye vardığı bildirilmişti.

Antalya Diplomasi Forumu için geldiği Antalya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,
Türkiye‘yi Ukrayna’da barışçıl bir çözüme gidebilecek diplomatik ve siyasi süreçleri kolaylaştırma çabaları nedeniyle takdirle karşılıyorum” dedi.

Türkiye’nin ‘kilit’ bir rol oynadığını söyleyen Stoltenberg, “Türkiye Ukrayna’ya önemli kapasiteler de sağlıyor, SİHA’lar (silahlı insansız hava aracı) bu noktada önemli” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz‘un da gelecek hafta Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmesi bekleniyor.

‘Ukrayna Avrupa ailesinin bir parçasıdır’

Ukrayna’nın, Rusya’nın işgaline yanıt olarak Avrupa Birliği’ne hızlı bir şekilde katılma başvurusu bugün ikinci kez Paris’te bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri tarafından olumlu karşılandı.

Versailles Sarayı’nda düzenlenen zirvenin ardından yayımlanan bildiride Ukrayna’nın “Avrupa ailesinin bir parçası olduğunu”  fakat üyelik değerlendirmesini AB yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’na bırakıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bu olana kadar Ukrayna’nın Avrupa yolunu izlemesini desteklemek için bağlarımızı daha da güçlendirecek ve ortaklığımızı derinleştireceğiz” denildi.

Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılması normalde yaklaşık on yıl sürecek birtakım zorlu reformları ve müzakereleri içeren bir süreç. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky bu ayın başlarında AB’ye çağrıda bulunmuştu. 

Ukrayna’nın kurumları henüz AB normlarından  uzak ve ülkeyi ortak pazara katmak için gereken değişiklikleri uygulamanın birkaç yıl alacağı öngörülüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.