DünyaEnerjiManşet

Rusya gaz akışını yine kısıyor, AB tasarruf yapmaya çalışıyor

0

Rusya devlet enerji şirketi Gazprom, Avrupa‘ya doğal gaz sağlayan Kuzey Akım 1 Boru Hattı‘ndaki bir türbinin daha bakıma alınması sebebiyle doğal gaz akışının 33 milyon metreküpe düşeceğini açıkladı.

Günde 33 milyon metreküp, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin öncesindeki kapasitenin yaklaşık beşte birine tekabül ediyor.

Rusya, geçen hafta bazı bakımların sona ermesiyle Avrupa’ya tekrar 67 milyon metreküp doğalgaz sağlamaya başlamıştı. Kuzey Akım 1 boru hattında bakım sebebiyle on gün akış durmuş, geçen hafta yeniden başlamıştı. Hat,  haftalardır kapasitesinin altında işliyordu.

Gazprom tarafından yapılan açıklamada, “Bakımlar öncesi revizyonlar arasındaki sürenin sona ermesiyle bağlantılı olarak Rostekhnadzor (Güvenlik Sertifikası) talimatlarına göre ve motorun teknik durumu dikkate alınarak, Gazprom, başka bir Siemens doğalgaz türbini motorunun çalışmasını durduruyor” denildi ve kesintinin yarın sabah 07.00’de başlayacağını  duyurdu.

Açıklama sonrasında doğal gaz ve petrol fiyatları yükselişe geçti.

AB raporu: Fosil yakıt altyapısına yeni yatırımlar olmadan da enerji güvenliği sağlanabilir

AB ülkeleri, yüzde 15 tasarruf yapma konusunda kısmen anlaştı: Ama yetmeyebilir

Moskova bu kesintiyi, Avrupa Birliği’nin, bloğu Rus baskısına karşı güçlendirecek planı tartışmak üzere yapacağı toplantının arifesinde duyurdu.

Geçen hafta Komisyon’da gündeme gelen ve tüm AB ülkelerinin yedi ay boyunca  gaz kullanımını gönüllü olarak  yüzde 15 oranında azaltmasını öngören öneri, Brüksel‘deki toplantıda onaylandı.

Teklif,  Rusya’dan gelen doğal gaz akışının tamamen durması beklentisine karşı, Mart ayına kadar talebiyüzde 15 oranında azaltarak AB’nin derin kesintiler yaşanmadan enerji stoğu yapabilmeyi amaçlıyordu.

Buna göre tüm AB ülkeleri, 2016-2021 arası aynı dönemdeki ortalama tüketimlerine kıyasla, Ağustos’tan Mart’a kadar gaz kullanımını yüzde 15 oranında azaltmak için gönüllü oldu. Sözleşme, acil bir arz krizi durumunda bağlayıcı olacak.

Diğer AB ülkelerinin gaz şebekelerine bağlı olmayan İrlanda ve Malta gibi ülkeler, yüzde 15’lik bağlayıcı gaz kesintisinden muaf tutuldu.

Ağustos ayına kadar AB’nin gaz deposunu doldurmayı kabul eden diğer ülkeler de, hedefi daha yumuşak şekilde uygulamaya yönelebilir. Mevcut stok seviyelerine göre Almanya ve İtalya da dahil olmak üzere yaklaşık bir düzine ülke kesintileri yumuşatarak uyugulayabilir ve çelik üretimi gibi enerji yoğun kritik sektörlerde kullandıkları gazı da hedeften muaf tutabilir.

Avrupa, geçici olarak kömüre dönse de 2030 planlarını değiştirmedi

Almanya’dan sonra Fransa: Kapatılan kömürlü santral ‘enerji krizi’ gerekçesiyle yeniden açılacak

Ayrıca, diğer AB ülkelerine gaz ihraç etme kabiliyeti sınırlı olanlar, yapabildikleri kadarını ihraç etmek koşuluyla daha düşük bir hedef talep edebilir. Bunun, stoklanan enerjiyi diğer ülkelerle paylaşacak altyapı kapasitesinden yoksun olduğu için kendi iç talebini kesmenin diğer ülkelere yardımı olmayacağını ifade eden İspanya için geçerli olması bekleniyor.

İspanya Enerji Bakanı Teresa Ribera bugünkü açıklamasında, “Herkes, biri yardım istediğinde yardım etmek gerektiğini anlıyor. Yardım farklı şekillerde olabilir, ancak işbirliği ruhunun hakim olacağına inanıyorum” dedi.

Avrupa Rus gazından çıkmak için ABD gazına geçiyor: Kısa görüşlü bir güvenlik önlemi

Öte yandan Polonya İklim Bakanı Anna Moskwa, anlaşmanın Polonya’nın gaz kullanımına herhangi bir kısıtlama getirmeyeceğini söyledi ve bir ülkenin kıtlıkla karşı karşıya kalan diğer devletlere yardım etmek için endüstriyel gaz kullanımını kısıtlaması gerektiği fikrine karşı çıktı.

Bazı AB diplomatları, düzenlemeden muaf tutulan ülke sayısının artması nedeniyle, bu uygulamanın ülkelerin kış için yeterli miktarda gaz tasarrufu sağlayamayacağına dair endişelerini dile getiriyor.

Nitekim İrlanda Çevre Bakanı Eamon Ryan, bugün Gazprom’un kesinti duyurusunun ardından “Rusların  açıkladıkları düşünüldüğünde muhtemelen yüzde on beş yeterli olmayacak” dedi.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, anlaşmanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e “Avrupa’nın Moskova’nın son gaz kesintileri karşısında birlik içinde kaldığını göstereceğini” söyledi ve “Bizi bölmeyeceksiniz” dedi.

AB enerji şefi Kadri Simson, Gazprom’un son kesintiyi ‘bir türbinin bakımı’ sebebiyle olduğu açıklamasını reddetti ve kesintinin “siyasi güdümlü” olduğunu söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen hafta teklifin tartışıldığı toplantıda şunları söylemişti:

“Rusya bize şantaj yapıyor. Rusya enerjiyi silah olarak kullanıyor. Bu nedenle, Rus gazında kısmi veya tam bir kesintiye karşı her halükarda Avrupa’nın hazır olması gerekiyor.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.