ManşetDünyaİklim ve Enerji

Avrupa Rus gazından çıkmak için ABD gazına geçiyor: Kısa görüşlü bir güvenlik önlemi

0

Avrupa Komisyonu ve ABD, Avrupa‘nın Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını azaltmak için bir “görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu. 

AB ve Ukrayna’nın enerji güvenliğinin, Avrupa’da barış, özgürlük ve demokrasi için esas olduğu vurgulanan anlaşmada, “Doğal gaz, karbon yoğunluğunun zaman içinde azalmasını sağlamak da dahil olmak üzere, yeşil geçişte AB enerji sisteminin önemli bir parçası olmaya devam etmektedir” ifadeleri de yer aldı.

Açıklamada, “ABD, uluslararası ortaklarla çalışmak da dahil olmak üzere, AB pazarı için 2022’de en az 15 bcm’lik ek sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) hacmi sağlamak için çaba gösterecek” ve “en az 2030’a kadar ortak net sıfır hedeflerimizle tutarlı olan yaklaşık 50 bcm/yıl ilave ABD LNG talebini karşılamak” hedefleri belirtildi.

Ayrıntılar hala belirsiz olsa da uzmanlar, bunun endişe verici bir sinyal gönderdiğini ve daha güçlü, daha sağlıklı ve daha geleceğe yönelik ABD- Avrupa Birliği (AB) ticaret ve jeopolitik ortaklığı oluşturabilecek eski önlemlere öncelik verdiğini söylüyor.

E3G Doğal Gaz Dönüşümü Kıdemli Politika Danışmanı Raphael Hanoteaux, LNG’ye dayalı bu çeşitlendirme stratejisinin, uzun vadeli bir geçiş seçeneği değil, çok pahalı, kısa görüşlü bir güvenlik önlemi olduğunu belirtiyor:

“AB ve ABD bunun yerine temiz enerjiyi ve enerji talebini düşürmeyi enerji güvenliği ortaklığının merkezine koymalıdır. Bu, Avrupa’yı altyapıya veya ihtiyaç duymadığı anlaşmalara kilitlemeyen daha uygun fiyatlı ve sürdürülebilir bir çözüm.”

Sierra Club Enerji Kampanyası Kıdemli Direktörü Kelly Sheehan: “Yeni ve genişletilmiş doğal gaz ihracat tesislerinin genişletilmesine izin vermek, onlarca yıllık riskli, istikrarsız fosil yakıtlara bağımlılığa neden olur; iklimimiz ve zaten aşırı yüklenmiş Körfez toplulukları için felakete yol açar” şeklinde konuştu.

“Fosil yakıtları ikiye katlamadan, uygun fiyatlı temiz enerjiye hızla geçmeliyiz” diyen Sheehan, Bu duyurunun temiz enerji ve enerji verimliliğine yaptığı vurguyu görmek teşvik edici. Talebi azaltma ve daha verimli teknolojilere gerekli yatırımları yapma planları hakkında yakında daha fazla ayrıntı görmeyi umuyoruz” dedi.

Fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak, açgözlü sanayilerin ve jeopolitiğin kaprislerine karşı savunmasızlıktan kurtulmanın tek yoludur.

ABD’den LNG ihracatını artırmanın, küresel enerji geçişi ve dünyayı fosil yakıtlı otokratik rejimlerin ötesine taşımaya hazır olma konusunda yanlış sinyaller gönderdiğini söyleyen E3G Transatlantik Diplomasi Politika Danışmanı Sarah Jackson ise, “Hızlı yenilenebilir enerji ve verimlilik önlemlerinin desteklenmesine dayalı bir enerji ortaklığı, ABD’nin fosil yakıt çıkarlarını destekleyen kısa görüşlü önlemleri güçlendirmek yerine daha güçlü, daha sürdürülebilir ekonomiler yaratacaktır” diyor.

Bellona Vakfı Yenilenebilir Enerji Sistemleri Politika Danışmanı da Avrupa’yı, ABD ve Kanada gibi yerlerden gelen bir LNG pazarına dönüştürmenin hem fosil bağımlılığını hem de iklim hedefleri açısından mevcut sorunları kötüleştireceğini savunuyor.

Yenilenebilir kaynakları ikiye katlamak, uzun vadeli ve istikrarlı bir çözüm sağlayabilir.”

İtalya düşünce kuruluşu ECCO’nun eş kurucusu ve İcra Direkörü Luca Bergamaschi‘ye göre de Avrupa’nın Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgaline en güvenli tepkisi, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji seçenekleriyle doğal gaz ve petrol tüketimini azaltmak olmalı:

“Bu, AB’nin Rus fosil yakıt ithalatını, Putin’e finansmanı, Avrupa’daki enerji faturalarını, emisyonları ve blokta yeni doğal gaz altyapısına duyulan ihtiyacı derhal düşürür. Bundan önce yeni arz için batıya ve güneye dönmek, fosil yakıtların gereksiz yere genişlemesini ve yeni istikrarsız bağımlılıkları riske atıyor.”

Avrupa Parlamentosu‘nun AB enerji verimliliği mevzuatı taslağından sorumlu Danimarkalı üyesi Niels Fuglsang da “İthal fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak ve küresel ısınmaya karşı koymak söz konusu olduğunda, enerji verimliliği en kolay çözüm yoludur” görüşünde. Fuglsgang, AB’nin uzun süredir enerji tasarrufunu artırmak için zorlayıcı iklim nedenleri olduğunu hatırlatarak, şimdi de bunu yapmak için acil bir jeopolitik ihtiyacı olduğunu söylüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.