ManşetDünyaEnerji

Rusya, Bulgaristan ve Polonya’ya gaz sevkiyatını kesti

0

Rus enerji şirketi Gazprom, ödemeleri ruble ile yapmayı redddeden Bulgaristan ve Polonya‘ya gaz akışını durdurduğunu açıkladı. Bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in “dost olmayan ülkelerin” doğal gazı ruble olarak ödemek zorunda kalacağını söylemesinden bu yana yaşanan ilk arz kesintisi.

Rusya’nın bu adımı, Avrupa‘da diğer bölgelere de ithalatın kesilebileceği endişesi yarattı ve Avrupa’da doğalgaz vadeli işlemleri yüzde 23’e kadar yükseldi.

İlgili haber: Rusya, ‘dost olmayan’ ülkelere doğal gaz ve petrolü rubleyle satmaya karar verdi

Polonya doğal gaz şirketi PGNiG, Gazprom’dan yaptığı doğal gaz teslimatlarının tamamen durduğunu söyleyerek kesintiyi doğruladı. Polonya İklim Bakanı yaptığı açıklamada, ülkenin enerji kaynaklarının güvende olduğunu ve tüketicilere giden gazın kesilmeyeceğini söyledi.

Polonya, Ukrayna’ya giden NATO yardımlarının en önemli duraklarından biri. Dün ABD ve müttefik 40 ülke, Ukrayna’ya silah yardımını artıracağını söylemişti.

İlgili haber: Putin’in savaşı, otokrasilerin ve fosil yakıtların el ele yürüdüğünü gösteriyor

Rus gazına büyük oranda bağımlı olan Bulgaristan da henüz tüketime kısıtlama getirilmeyeceğini açıkladı. Ülkenin enerji bakanı Aleksandr Nikolov, Bulgaristan’ın önümüzdeki ay için yeterli gaz kaynağına sahip olduğunu belirterek, “Bulgaristan baskı altında ve başı eğik pazarlık yapmayacak” dedi.

Enerjide Rus doğal gazına bağımlı olan Avrupa, Ukrayna‘nın işgalinden bu yana bu enerji bağımlılığını kesmek için mücadele ediyor.

İlgili haber: Avrupa Rus gazından çıkmak için ABD gazına geçiyor: Kısa görüşlü bir güvenlik önlemi

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.