Spor

Rugby’de en büyük kim sorusunun cevabı bugün belli oluyor

0

 

2011 Rugby Dünya Kupası‘nda şampiyonluğa ulaşmak içinYeni Zelanda ve Fransa kozlarını paylaşacak. Bugün 11:00”de başlayacak mücadelenin ayrınıtısını Eurosport’dan İzgecan Günal yazdı.

Final mücadelesini canlı olarak guardian.co.uk adresinden takip etmek mümkün

Rugby’nin Yeni Zelanda’daki önemini anlamak için geçmişe dönmek gerekiyor. Ülkeye 1860’ların sonunda İngilizler tarafından getirilen spor, zamanla boyunduruk altındaki yerli Maori halkının efendilerine karşı başkaldırısı halini alıyor.

Britanya’da oynanan forvet ağırlıklı, fiziksel gücün daha ön planda olduğu oyuna karşılık hızlı ve çevik bek oyuncularını oldukça aktif bir şekilde kullanan Yeni Zelandalılar, birçoklarını ekrana bağlamış durumda. Tabii bunda sadece Maorilerin savaş dansı Haka rol oynamıyor, o dev adamların çarpışmasına eklenen hız birçoklarını büyülüyor.

Bir dizgi hatası sonucu “All Blacks” lakabını alan ekibin başarısı, rugby’nin ülkede “ulusal spor” olarak kabul edilmesini de sağlıyor. Bugün Yeni Zelanda’da her alanda bu branşın etkisini görmek mümkün… Futbolculara All Whites deniyor, basketçilere Tall Blacks.

Geçen yıl yaşadıkları Christchurch depreminin yaralarını sararken de en çok milli sporuna tutunan ülkede, altı haftadır gerçek bir bayram havası yaşanması bir sürpriz değil. Finalin, Pazartesi gününün de İşçi Bayramı yüzünden tatil olduğu bir “uzun haftasonu”na denk getirilmesinin nedeni de bu, takımları eğer Webb Ellis Kupası’na ulaşmayı başarırsa, yediden yetmişe bunu büyük bir coşkuyla kutlayacak.

Final maçının oynanacağı Auckland’daki Eden Park Stadyumu’nda 1994’ten beri hiç maç kaybetmeyen All Blacks, grup maçlarında 37-17 gibi farklı bir skorla mağlup ettikleri Fransa karşısında yine çimlere favori olarak ayak basıyor. Ancak Maviler, yedincisi düzenlenen Dünya Kupası’nda altıncı kez mücadele edecekleri Yeni Zelanda’ya büyük hayal kırıklılıkları yaşatmış durumda.

Fransa, 1987 finalinde kaybettiği Yeni Zelanda’ya, daha sonra karşılaştıkları hiçbir turnuvada bir üst tura geçme şansı tanımamıştı. 1999’da yarı finalde eledikleri All Blacks’i 2007’de hafiften hakem yardımıyla çeyrek finalde saf dışı bırakan Maviler, 2003’ün teselli ikramiyesini ise rakiplerine kaptırmıştı.

Her iki takım da üçüncü kez Dünya Kupası finalinde boy gösterecek. Yeni Zelanda, ilk Dünya Kupası’ndan sonra 1995’te finale çıkmayı başardıysa da Invictus filmine de konu olmuş olan mücadelede kazanan Güney Afrika olmuştu. Apartheid rejimiyle özdeşleşen ve yıllarca siyahlara kapalı olan rugby, sonradan kapılarını herkese açmıştı. Devlet başkanlığı koltuğuna oturan Nelson Mandela’nın Springboks Kaptanı François Pienaar’a kupayı teslim ettiği an spor tarihinin unutulmazları arasında yer aladursun, bir sonraki şampiyonada final gören Fransa Avustralya’ya kolay teslim olmuştu.

Bugün saat 11:00’de, Yeni Zelanda’nın Hakasıyla, muhtemelen de sonundaki boğaz kesme hareketiyle tartışmalara yol açan Kapa o Pango dansıyla başlayacak olan ve Güney Afrikalı Craig Joubert’in yöneteceği final maçında, oyunun hem forvet, hem de bek yönünde başarılı olacak takım şampiyonluğa bir adım daha yakın olacak. Ma’a Nonu, Richard Kahui, Corey Jane, ve Israel Dagg gibi isimlerin bulunduğu ev sahibinin oyun kurucusu Piri Weepu, 10 numarası ise genç Aaron Cruden olacak. Carter ve Slade’in sakatlıklarının ardından penaltı vuruşlarını kullanma görevini de üstlenen Piri Weepu’nun omuzlarında büyük bir yük olacağını söylemek yanlış olmaz. Fransızlarda Dimitri Yachvili, Morgan Parra ve Vincent Clerc fark yaratmaya çalışacak oyuncuların başında gelecek.

Maçtaki asıl belirleyici faktörün ise scrum’daki üstünlük olmasını bekleniyor. Jerome Kaino, Richie McCaw ve Keven Mealamu’yu içinde barındıran siyah forvetlerle kenetlenecek olan scrum’ın mavi tarafında ise Thierry Dusautoir, Imanuel Harinordoquy, Nicholas Mas ve Julienne Bonnaire gibi isimler bulunuyor.

Sonuç ne olursa olsun, bizi çok güzel bir final maçı bekliyor. Ya Fransa, şeytanın bacağını kırıp sonunda Webb Ellis Kupası’nı kaldırabilecek ya da Yeni Zelanda 24 yıllık hasreti dindirecek. Bu muhteşem randevu kaçmaz!

 

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.