ManşetMedya-İnternetTürkiye

RTÜK’ten dört kanala ‘Gezi Davası’ cezası: İktidarı küçük düşürdüler

0

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, sosyal medya hesabından RTÜK’ün Flash TV, Halk TV, TELE 1 ve KRT‘ye para cezası verdiğini duyurdu.

RTÜK’ün verdiği cezanın gerekçesi ise dört kanalın, sekiz kişiye hapis cezası verilen Gezi Davası sonrasında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın yaptıkları açıklamaları haberleştirerek “iktidarı küçük düşürmesi ve aşağılaması”.

Cezaya gazeteci örgütlerinden tepkiler gelirken, Gezi Davası’nda 18 yıl hapis cezası alan Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay da konuya ilşkin bir mesaj yolladı. Mesajı, Can Atalay’ın babası Mustafa Atalay iletti:

“Telefon görüşmemizde, Can üzerine basa basa bugün aldığı bir haber hakkında görüşlerini iletmemi istedi: Bugün RTÜK, olağanüstü toplanmış. Halk TV’nin Gezi Davası’nı veriş şekli ve yorumlarından dolayı ceza verilmesi için görüşmüş. İnceleme Bürosu, bir rapor yazmış, başkana sunmuş. RTÜK başkanı, istenen şeyi hafif bularak geri yollamış, toplantı ertelenmiş. Can, Hakan (Altınay) ve Tayfun (Kahraman) diyorlar ki, “Dosyaya iyi baksınlar. Dosyada ne suç var ne suçlu var. Biz Gezi eylemlerini sonuna kadar savunuyoruz. Bunun altında ne suç, ne örgüt vardır.'”

Bu isimlerin yayınlara çıkarılmaması hedefleniyor

Kararı duyuran RTÜK üyesi Taşçı,” Medyaya baskı siyasilerin açıklamalarına kadar uzandı” dedi ve“RTÜK’ün bugünkü cezaları gösterdi ki; milletvekilerinin söyledikleri birilerince beğenilmediğinde kanallar cezalandırılarak bu isimlerin yayınlara çıkarılmaması hedefleniyor. Amaç kimse gerçekleri duymasın, bilmesin!” sözleriyle tepki gösterdi.

İlgili haber: Gezi kararı sonrası adliyeden tek ses: İtiraz etmeyen herkes bu kararın sorumlusudur

RTÜK üyelerinden Okan Konuralp de, Ahmet Şık ve Özgür Özel’in açıklamalarının ifade özgürlüğü ve yasama sorumsuzluğunun güvencesi altında olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Milletvekilleri açısından bu yönüyle ihlal yaratan karar, TV’ler açısından da basın özgürlüğü ihlali ve sansür hamlesidir. Uzman raporlarında, mevcut iktidarın ve mahkeme heyetinin itibarının zedelendiği iddiasının da bulunması ayrı bir garabettir.

RTÜK’ün aldığı kararlara atfen anımsatmak isterim ki Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Yiğit Ali Emekçi’nin itibarlı özgürlükleri yakındır. Çünkü demokrasi kazanacak; şüphemiz olmasın!”

İlgili haber: Gezi Davası’ndan çıkan utanç kararına tepkiler sürüyor

RTÜK iktidar adına ceza dağıtmaktan vazgeçmelidir

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye örgütünden de karara tepki geldi.

RSF temsilcisi Erol Önderoğlu, “RTÜK’ün  oy çokluğuyla verdiği ağır para cezaları, bir iktidar projesinin tatminine ve eleştirel kanalların seçim öncesi susturulmasına yöneliktir. Yapısı ve müdahale tarzıyla RTÜK’ün demokraside yeri yoktur!” denildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), karara ilişkin basın açıklamasında “İktidarı küçük düşürme ve aşağılama iddiasıyla verildiği belirtilen bu karar, RTÜK’ün tüm faaliyetlerini iktidarın çıkarını koruma üzerine kurduğunu bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.

Açıklamada, iktidarı eleştiren haber kanallarına sansür uygulandığı vurgusu yapıldı:

“Özerk olması gereken RTÜK, kararlarıyla gazeteciliğe müdahale etmekte, haberi engellemekte, iktidar adına sansür ve cezalandırma görevini yürütmektedir. İktidarın kamu yararına olmayan uygulamalarının eleştirildiği TV kanallarına mutlaka ceza verilmektedir.

İktidarı eleştiren medya kuruluşlarını ekonomik olarak zayıflatmaya, çalışanların maaşlarını almalarını engellemeye neden olacak bu kararlar, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne de aykırıdır. RTÜK iktidar adına ceza dağıtmaktan vazgeçmelidir.”

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.