İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

RTÜK, TV kanallarına ‘seçim öncesi hizaya getirme’ cezası yağdırdı

0

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Halk TV, TELE1, Show TV ve FOX TV’ye ceza yağdırdı. Tele 1’e, Merdan Yanardağ ile Prof. Dr. Emre Kongar’ın “AKP’nin faşizan bir parti olduğu” yorumu ve kadın yürüyüşü yasağının eleştirmeleri nedeniyle para cezası verildi.

Dere yatağındaki yapılaşmanın ve yurtdışından aldığı ödeneklere karşın ıslah çalışması yapmayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin eleştirilmesi nedeniyle Fox TV’ye yüzde 3 para cezası verildi.

RTÜK’ün uyguladığı para cezalarının bir önceki ay elde edilen reklam gelirinin yüzde 3’ü ile yüzde 5’i arasında değiştiği biliniyor.

RTÜK’ten yapılan açıklamaya göre, Üst Kurul dün izleme raporlarını görüştü. Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın öykü kitabının tanıtıldığı Halk TV’ye suçluyu övmekten beş kez yayın durdurma ve üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulandı.

‣ RTÜK Başkanı: Seçimlere yaklaşırken değerlerimize aykırı yayınlara müsaade etmeyeceğiz

Kanala ayrıca Turhan Çömez’in İskenderun’da jeneratör çalışmadığı için solunum cihazına bağlı insanların öldüğünü söylemesi nedeniyle “tarafsızlık ilkesine aykırılıktan” ceza verildi.

Yayımladığı bir dizide kadına yönelik şiddet sahneleri yer aldığı gerekçesiyle Show TV’ye beş kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulandı. Habertürk TV’ye de idari para cezası uygulandı.

‣ Eksikliklere dikkat çeken deprem yayınlarına RTÜK’ten ceza yağmuru

‘Amaç, yayıncıları hizaya getirmek’

Verilen cezaları sosyal medya hesabından değerlendiren RTÜK üyesi İlhan Taşcı, “RTÜK seçim öncesi eleştirel yayın yapan yayıncıları hizaya getirmeyi hedeflediğini aldığı bu kararlarla çok net gösterdi. Ali Sunal’a ceza veremeyince Show TV’ye bir dizideki kadına şiddetten yüzde 5 para, beş kez de program durdurma cezası verdi. Oysa TRT’de kadına şiddetin âlâsı var” değerlendirmesini yaptı.

‣ RTÜK’ten Halk TV’ye ‘espri’ cezası
‣ RTÜK istedi, TELE1’in ekranları üç gün karartılıyor

‘Seçim öncesi sindirme politikası’

FOX TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk kanala kesilen cezaya ilişkin tepki gösterdi:

“Her şeyden önce komik. Denizin olmadığı bir yerde dalgıçlarla ceset arandı Şanlıurfa’da. Bu utanç yeter. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin ödenekleri alıp kullanmamasını eleştirmişiz. O ödenekler kullanılsaydı denizin olmadığı yerde ceset aratmazdı belediye başkanı. Bu cezalar seçim öncesinde sindirme politikası.”

‣ Siyasi kadrolaşmada RTÜK gibi olmak: Bakan Kurum’un öğretmen eşi RTÜK’te görevlendirildi

‘Otoriter zihniyet tarihe gömülecek’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, “RTÜK, seçime giderken yurttaşın habere erişimi, gerçeğe ulaşmasını engellemek üzerine bir çalışma yürütüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bu cezaların hem anayasaya hem de kanunlara aykırı kararlar olduğunun altını çizen Güneş, “İktidar seçime giderken RTÜK eliyle basın emekçilerinin de iş güvencesini tehdit etmektedir. Kararları kınıyoruz” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Bilinsin ki tüm bu baskılara rağmen gazetecilikten vazgeçmeyeceğiz. Halkın gerçekleri öğrenmesine engel olan otoriter zihniyet tarihe gömülecek. Basın hürdür, sansür edilemez.”

You may also like

Comments

Comments are closed.