EnerjiManşet

Rosatom Finlandiya’da hükümeti böldü

0

Finnish-nuclearAkkuyu’da yapımı planlanan nükleer santralin yapımcısı Rosatom şirketinin de ortak olduğu Fennovoima grubunun, Finlandiya’nın kuzeyine yapmak istediği nükleer santral için hükümetin parlamentoya resmi olarak onay vermesini tavsiye etmesi üzerine, koalisyonun küçük ortağı Finlandiya Yeşilleri koalisyonu bırakacağını açıkladı.

Yeşillerin koalisyonu terk etmesi ile 200 milletvekilli parlamentoda hükümeti oluşturan partilerin milletvekili sayıları 102’ye düştü.

Yeşiller Partisi’nin sözcüsü Ville Niinisto iki gün önceki basın toplantısında konuyla ilgili açıklama yapmış ve “eğer hükümet perşembe günü; Fennovoima ve Rosatom’a izin verilmesini önerirse koalisyona devam edemeyiz” demişti.

Yeşiller böylelikle sözünü tutmuş oldu. Yeşiller üç yıl önce koalisyona girerken yeni nükleer tesis yapılmaması ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması koşulu ile koalisyona ortağı olmuştu.

1200 Mw’lık nükleer reaktör yapılmasını içeren plan henüz kesinleşmiş değil. Projeye parlamentonun da onay vermesi gerekiyor. Ancak, parlamentoda çoğunluğunu koruyan hükümetin tavsiyesinin geçeceği düşünüyor.Fennovoima+Rosatom+logo+tunnus

Rusya Federasyonu’nun resmi devlet şirketi olan Rosatom ile Türkiye Cumhuriyeti, Akkuyu’da 4800 Mwlık santralin yapılması için anlaşma imzalamıştı. Birçok sivil toplum kuruluşunun karşı çıktığı projenin hazırlanan  Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tarafından 5 Temmuz 2013’te şeklen reddilmişti.

Şirket tarafından hazırlanan yeniden hazırlanan ÇED Raporu ise halihazırda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor.

Rusya’da 10, yurtdışında 177 ticari nükleer santrali yöneten Rosatom’un uluslararası faaliyetleri sıklıkla yolsuzlukla suçlanıyor. Özellikle Ocak 2014 yılında şirketin Macaristan’daki yatırımları ciddi yolsuzluk iddiaları ile karşı karşıya kalmıştı.

(Yeşil Gazete, Reuters)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.