Rosatom Finlandiya’da hükümeti böldü

Finnish-nuclearAkkuyu’da yapımı planlanan nükleer santralin yapımcısı Rosatom şirketinin de ortak olduğu Fennovoima grubunun, Finlandiya’nın kuzeyine yapmak istediği nükleer santral için hükümetin parlamentoya resmi olarak onay vermesini tavsiye etmesi üzerine, koalisyonun küçük ortağı Finlandiya Yeşilleri koalisyonu bırakacağını açıkladı.

Yeşillerin koalisyonu terk etmesi ile 200 milletvekilli parlamentoda hükümeti oluşturan partilerin milletvekili sayıları 102’ye düştü.

Yeşiller Partisi’nin sözcüsü Ville Niinisto iki gün önceki basın toplantısında konuyla ilgili açıklama yapmış ve “eğer hükümet perşembe günü; Fennovoima ve Rosatom’a izin verilmesini önerirse koalisyona devam edemeyiz” demişti.

Yeşiller böylelikle sözünü tutmuş oldu. Yeşiller üç yıl önce koalisyona girerken yeni nükleer tesis yapılmaması ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması koşulu ile koalisyona ortağı olmuştu.

1200 Mw’lık nükleer reaktör yapılmasını içeren plan henüz kesinleşmiş değil. Projeye parlamentonun da onay vermesi gerekiyor. Ancak, parlamentoda çoğunluğunu koruyan hükümetin tavsiyesinin geçeceği düşünüyor.Fennovoima+Rosatom+logo+tunnus

Rusya Federasyonu’nun resmi devlet şirketi olan Rosatom ile Türkiye Cumhuriyeti, Akkuyu’da 4800 Mwlık santralin yapılması için anlaşma imzalamıştı. Birçok sivil toplum kuruluşunun karşı çıktığı projenin hazırlanan  Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tarafından 5 Temmuz 2013’te şeklen reddilmişti.

Şirket tarafından hazırlanan yeniden hazırlanan ÇED Raporu ise halihazırda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor.

Rusya’da 10, yurtdışında 177 ticari nükleer santrali yöneten Rosatom’un uluslararası faaliyetleri sıklıkla yolsuzlukla suçlanıyor. Özellikle Ocak 2014 yılında şirketin Macaristan’daki yatırımları ciddi yolsuzluk iddiaları ile karşı karşıya kalmıştı.

(Yeşil Gazete, Reuters)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR