İklim KriziManşet

Rize ve Artvin’de yağış başladı: Kriz merkezleri oluşturuldu

0
Fotoğraf: DHA

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün ani sel, heyelan ve taşkın uyarılarında bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Rize ve Artvin’de yağış sabah saatlerinden itibaren başladı.

Karadeniz Sahil Yolu’nda su birikintileri oluşmaya başlarken, iki kentte de valilikler bünyesinde yeni kriz merkezleri oluşturuldu. Taşkın riskine karşı iş makineleri de debisinin yükselmesi muhtemel derelerin bulunduğu bölgelere gönderildi.

Anons yapıldı

Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bazı iller için Meteoroloji ile AFAD’dan sel ve heyelan uyarısı gelmişti. Bunun üzerine bölge illeri Ordu, Rize, Giresun, Artvin ve Trabzon’da akşam saatlerinden itibaren etkili olması beklenen yağmur öncesi halk, cami hoparlörlerinden uyarıldı.

Anonsta, bölge halkının dere yataklarından uzak durması, heyelan tehlikesi altında bulunan evlerdekilerin yerlerini değiştirmeleri gerektiği belirtildi.

Yağışların Trabzon doğusu ve Rize ile Artvin‘in kıyı kesimleriyle Giresun‘un doğu tarafında etkisini artırarak çok kuvvetli ve şiddetli, yer yer aşırı gerçekleşmesi bekleniyor.

Fotoğraf: DHA

İki haftadır etkili

Rize’de 14 Temmuz tarihinde gene büyük çaplı bir sel felaketi yaşanmıştı. Felaket sonucunda altı kişi yaşamını yitirmiş, iki kişi ise kaybolmuştu. Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 47 binanın yıkıldığı, 41 aracın hasar gördüğü belirtilmişti.

Kuvvetli yağış etkisini geçtiğimiz hafta da sürdürmüş, Artvin ve Rize’de büyük bir yıkıma neden olmuştu. 21 Temmuz Çarşamba günü akşam saatlerinden itibaren etkili olan yağış sonucunda Arhavi Deresi taşmış, ilçe merkezi ve köy yolları kapanmıştı. Arhavi ilçesinde 450 kişi tahliye edilmek durumunda kalmıştı.

Türkiye’de artan afetler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2020 Meteorolojik Afetler” raporuna göre Türkiye’de de iklim krizi sel ve su baskını gibi afetlerin sayısını her geçen yıl artırıyor.

Rapora göre Türkiye’de 2020 yılında 297 sel olayı meydana geldi. Son 10 yılda her yıl yaklaşık olarak 100 ve daha fazla sayıda sel olayı gerçekleşti. 2020 yılı 1940 yılından bu zamana kadar sel afetinin en fazla görüldüğü üçüncü yıl oldu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.