İklim KriziManşet

Rize ve Artvin’de sel felaketi: Dereler taştı, yollar kapandı

0
Fotoğraf: Muhittin Sandıkçı / AA

Doğu Karadeniz‘de etkili olan şiddetli yağış sel ve su baskınlarına neden oldu. Rize ve Artvin‘de birçok bölge sular altında kaldı.

Rize‘nin Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde yağış dolayısıyla bazı dereler taştı, farklı bölgelerdeki yamaçlarda kopmalar oldu.

Tarım arazileri su altında

Ardeşen‘e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yağış nedeniyle yükseldi. Fındıklı‘dan geçen Arılı Deresi taştı. Bu nedenle tarım arazileri ve yollarda hasar oluştu.

İlçelerde ulaşımı sağlayan bazı yollar da derelerin taşması sonucu trafiğe kapandı.

Fotoğraf: DHA

Beş köy yolu kapatıldı

Rize Valisi Kemal Çeber, NTV canlı yayınına telefonla yaptığı bağlantıda Fındıklı ve Ardeşen bölgelerinin şiddetli yağıştan yoğun etkilendiğini söyledi:

“Sabah saat 06.00 sularında başladı yağışlar. Saat 09.00 civarında çok şiddetlendi. 5 köyümüzün yolunu heyelan ve sel riskine karşı kendimiz kapattık. Durum normale dönünce açacağız. Mahsur kalan iki kişi kurtarıldı. Şu anda bize ulaşan bir kayıp bilgisi yok.”

Artvin’de kriz merkezi açıldı

Artvin’in Arhavi ilçesinde de sağanak yağış nedeniyle gündelik hayat durma noktasına geldi. Sel sularına bir kişinin kapılarak kaybolduğu belirtilirken, ilçede valilik tarafından kriz merkezi oluşturuldu.

İlçe merkezinin büyük bölümünde yollar sular altında kalırken, Arhavi deresi taştı, çok sayıda köye ise heyelanlar nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

 

Meteoroloji’den uyarı

Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, sabah saatlerinden itibaren bölgede görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Trabzon’un batı ve doğu kesimlerinde kuvvetli, Rize ve Artvin çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olmasının beklendiği vurgulandı.

Kuvvetli yağışların aralıklı ve yerel olarak yarın sabah saatlerine kadar etkili olmasının beklendiğine dikkat çekilen açıklamada, sel, su baskını, yıldırım, heyelan, kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Geçen haftaki selde 47 bina yıkılmıştı

Rize’de 14 Temmuz tarihinde gene büyük çaplı bir sel felaketi yaşanmıştı. Felaket sonucunda altı kişi yaşamını yitirmiş, iki kişi ise kaybolmuştu.

Sel sonrası devam eden hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi veren Rize Valiliği,  “Hasar tespiti yapılan bina sayısı bin 217, bağımsız bölüm sayısı 3 bin 98’dir. Tespit çalışmaları sonucunda 47 ağır yıkık bina, 99 ağır yıkık bağımsız bölüm olduğu tespit edilmiş olup, hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca 41 araçta ise zarar tespit edildi” açıklamasını yapmıştı.

Açıklamada, 194 ayrı noktada toplam 386 binanın heyelan riski bakımından incelendiği de belirtilerek, “Yapılan incelemeler neticesinde 79 konutun nakline karar verilmiş, 71 noktada da afet önleyici istinat duvarları yapılması önerilmiş, 28 konutun kontrol etütleri programına alınması önerilmiştir” denilmişti.

Türkiye’de artan afetler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2020 Meteorolojik Afetler” raporuna göre Türkiye’de de iklim krizi sel ve su baskını gibi afetlerin sayısını her geçen yıl artırıyor.

Rapora göre Türkiye’de 2020 yılında 297 sel olayı meydana geldi. Son 10 yılda her yıl yaklaşık olarak 100 ve daha fazla sayıda sel olayı gerçekleşti. 2020 yılı 1940 yılından bu zamana kadar sel afetinin en fazla görüldüğü üçüncü yıl oldu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.