Bilim-TeknolojiManşet

Tıp dergilerinden nükleer silahsızlanma çağrısı: Onlar bizi yok etmeden biz harekete geçelim

0

Dünyada nükleer felaket tehlikesinin “Büyük olduğu ve artmaya da devam ettiği” belirtilen makalede devletlere nükleer silahları yok etme çağrısı yapıldı:  “Nükleer silahlara sahip ülkeler, onlar bizi yok etmeden nükleer cephaneliklerini yok etmeli”

Sınırlı bir nükleer savaş bile milyonlarca can alacak

DW‘nin aktardığına makalede nükleer silah kullanımının, “İnsanlık açısından felaket” olacağı belirtildi; dünyada bulunan 13 bin nükleer silahtan sadece 250’sinin kullanıldığı “sınırlı” bir nükleer savaşın dahi 120 milyon kişinin derhal ölümüne neden olacağı ve bunun ayrıca küresel iklimin dengesini bozup nükleer kirliliğe yol açarak yaklaşık 2 milyar insanın hayatını tehlikeye sokacağı kaydedildi.

Dünya Tıp Editörleri Birliği’nden Chris Zielinski, ortak makaleyi “olağanüstü bir gelişme” olarak niteledi. Söz konusu dergilerin normal koşullarda rekabet halinde olduğunu ve özel içerikler için birbiriyle mücadele ettiklerine dikkat çeken Zielinski “Buna karşın tüm bu önde gelen dergiler mevcut nükleer krizin aşırı önemini vurgulayan başyazıyı yayınlama konusunda anlaştı” dedi.

“Nükleer savaş tehdidi ciddiye alınmalı”

Makalenin yazarlarından Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Hekimler örgütü eski başkanı Ira Helfand ise”Nükleer savaş ihtimalinin gerçek olduğu olağanüstü derecede tehlikeli bir anla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev‘in Ukrayna‘nın Rus topraklarına karşı saldırı başlatması halinde nükleer silah kullanma tehdidinde bulunduğunu hatırlatan Helfand, “Bu tehditlerin gerçek mi olduğunu yoksa insanları korkutmak için mi ortaya atıldığını bilmiyoruz ama ben bunları çok ciddiye almak gerektiğine inanıyorum” dedi.

Helfand, Japonya’dan gelen ve Kuzey Kore’nin ulusal güvenliklerine “daha önce hiç olmadığı kadar” tehdit oluşturduğu yönündeki açıklamaları da hatırlattı.

You may also like

Comments

Comments are closed.