Hayvan HaklarıManşet

Riva Deresi’nden yüzlerce ölü balık akıyor

0

İstanbul Riva Deresi’nde yüzlerce ölü sazan balığı su yüzeyine çıktı. Nedeni bilinmeyen toplu balık ölümleri her geçen gün artarak sürüyor. Çevre sakinleri ise bu boyutta balık ölümlerini ilk kez gördüklerini söyledi

22...

Riva Deresi günlerdir ölü balıklarla birlikte akıyor. Beykoz’a bağlı Bozhane, Öğümce, Göllü, Paşamandıra ve Çayağızı Köyleri ortak bir kaderi yaşıyor. Köylerden geçen Riva Deresi ölü sazan balıklarıyla doldu.

Özellikle dere kıyılarında yüzlerce ölü balık birikti. Riva Deresi’ne kıyısı olan köylerde yaşayan vatandaşlar yaşanan manzaraya isyan etti. Bölgedeki fabrikaların kimyasal atıklarının gizlice Riva Deresine boşaltıldığını belirten köylüler, balık ölümlerinin nedeninin buna bağlı olduğunu düşünüyor.

Yağmurun etkisiyle debisi yükselen ve bulanık akan Riva Deresi’nde suların aşırı köpüklü aktığı görülüyor. Atık suların dereye boşaldığı yerlerde oluşan köpüklerin balık ölümleriyle bir ilgisi olup olmadığı bilinmiyor.

Bilinen tek şey Riva Deresi’nin günlerdir su yüzüne vuran ölü balıklarla birlikte aktığı. Buna karşılık ölümlere neyin yol açtığı kesin olarak bilinmiyor. Bölgede yaşayanlar ise hala ölümlere neyin yol açtığının belirlenmesine yönelik bir çalışmanın yapılmadığını söylüyor. Öte yandan derenin çevresinde yaşayanların anlattıklarına göre benzer balık ölümleri önceki yıllarda da gözlendi. Ancak bu boyuttaki ölümlere ilk kez tanık olunuyor.

Bölge sakinleri fabrikalar ve tankerlerden şüpheleniyor

Bölgede 60 yıldır balıkçılık yapan Şeref Cesur, “Küçük yaştan beri bu derede, hem balık tutarız, hem yüzeriz, hem de susuz kaldığımız zaman suyunu içeriz” şeklinde konuşurken, Ömerli Bölgesi’ne fabrikalar kurulduğundan bu yana, havuzlarda biriktirilen kimyasalların tankerlerle gizlice dereye boşaltıldığını söyledi.

Bölgedeki balık ölümlerinin bir haftadır devam ettiğini söyleyen Öğümce Köyü muhtarı Sıtkı İlter ise, “Tahminimiz fabrikaların atıkları, zehirli maddeler balıkları öldürüyor” dedi. İlter konu hakkında bütün mercilere başvurduklarını da sözlerine ekledi.

(Sendika.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.