EkolojiManşet

Riva deresi yine siyah akıyor, Çevre bakanlığı ‘bakıyor’

0

İstanbul Beykoz‘dan Karadeniz’e dökülen ve ‘Çayağzı Deresi’ olarak da bilinen Riva Deresi’nin suları yine siyaha dönüştü.

Deredeki renk değişiminin yanı sıra, kıyıya yakın noktalarda su yüzeyinde görülen yağ benzeri katmanlaşmalar ve kıyı çevresine bırakılmış atıklar da dikkat çekti.

Kötü bir kokunun da yayıldığı dereyle ilgili artan şikayetler üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na bağlı ekipler derenin belirli noktalarından su ve zemindeki çamurdan numune alarak çalışma başlattı.

Derede görülen siyah rengin nedeninin laboratuvarda yapılacak testler sonucunda ortaya çıkacağı açıklandı.

Riva Deresi yeniden siyaha döndü: Kanalizasyon gibi akıyor
Kanal Riva projesine ‘ÇED gerekli değil’ kararı
Riva Deresi’nden yüzlerce ölü balık akıyor

İstanbul Beykoz sınırlarında bulunan dereye akıtılan atıklar nedeniyle yaşanan kirlilik yıllardır sürüyor. 2020’de, Beykoz Belediyesi her yıl büyük ölçekte balık ölümlerinin yaşandığı ve renginin atıkları göre renk değiştirdiği derenin üzerine “Kanal Riva” yapacağını açıklamış ve proje için “ÇED gerekli değil” kararı verilmişti.

Belediye’nin o dönem 63 milyon TL’ye mal olacağını açıkladığı Kanal Riva Projesi kapsamında dere çevresine tema park adı altında restoranlar ve ticari alanlar gibi çok sayıda yapı inşa edileceği belirtilmişti.

Yaklaşık 32 kilometre uzunluğundaki Riva Deresi’nin Ömerli Barajı ve İSKİ Paşaköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri ile bağlantısı bulunuyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.