Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Rishi Sunak’a meydan okuma: Bir milyon sterlin versek, bir aylığına vegan olur musun?

0
Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak‘a 1 milyon sterlin (yaklaşık 22 milyon 606 bin TL) bağış karşılığında bir aylığına vegan olması teklifi yapıldı.

Para, zararlı sera gazı salımlarının başat nedenin endüstriyel hayvancılık olduğunu savunan bir vegan kuruluşa bağış yapan ve adını açıklamayan bir kişiden geliyor. Bağışçı ve Generation Vegan, ülkenin “insan kaynaklı salımlarının en az yüzde 16,5’ini” oluşturan et ve süt ürünleri tüketimini büyük ölçüde azaltmadan net sıfır hedefine ulaşamayacağını belirtiyor.

The Independent’ten Jane Dalton‘un aktardığına göre, bugünden itibaren Westminster metro istasyonundaki tüm dev reklam panoları; platformlar, trenler, yürüyen merdivenler ve turnikelerdeki reklamlarla Sunak’a yapılan meydan okumayı duyuracak.

Sunak’a hitaben bir açık mektup yayımlayan tam sayfa ilanlar da cumartesi gününden itibaren yeni yılın ilk 10 gününde ulusal gazetelerde yer alacak.

Generation Vegan’ın CEO’su Naomi Hallum, Başbakanlık konutuna gönderdiği mektupta, “Bir ay boyunca bitki bazlı bir diyet uygulamanız karşılığında seçtiğiniz bir hayır kurumuna 1 milyon sterlin bağışlamak istiyoruz” yazdı.

Reklam

Reklamda et ve süt ürünleri şirketlerinin en büyük fosil yakıt devlerinden daha fazla CO2 ürettiği yazıyor (Generation Vegan)

Geçen yıl eski ABD Başkanı Donald Trump‘ın “beyin hücrelerini kaybetmekten korktuğunu” iddia ederek benzer bir teklifi reddettiği öne sürülmüştü. Aynı teklife Papa da yanıt vermemişti ama kampanyayı kutsamış ve daha sonra gençleri daha az et yemeye çağırmıştı.

Papa’ya çağrı: Emisyonların azalması için Katoliklerin ‘etsiz cumalar’ını geri getir

Vegan aktivistler başbakana, Birleşik Krallık’taki tarım arazilerinin çoğunun hayvancılık için kullanılmasına karşın hayvancılığın, alınan kalorinin sadece üçte birini ve tüketilen tüm proteinin yarısından azını sağladığını iletti. Mektupta, “Bitki bazlı diyetle aynı sayıda kişiyi beslemek için arazinin sadece 6’da biri yeterli. Bu da 14,5 milyon hektar alanı, karbon tutma girişimleri kapsamında doğanın onarımı ve habitatların yeniden yabanlaştırılması gibi alternatif kullanımlara uygun hale getiriyor” denildi.

Bitki bazlı diyetlerin halihazırda daha hayvansız tarıma geçmeye çalışan çiftçileri desteklerken, ülkenin iklim hedeflerini karşılama taahhüdünü yerine getirmesine yardımcı olduğuna da dikkat çekildi.

Hakem incelemesinden geçmiş 2021 tarihli bir çalışmaya göre, hayvancılık insan kaynaklı sera gazı salımlarının en az yüzde 16,5’inden sorumlu ve eğer harekete geçilmezse 2030’da 1,5 santigrat derece hedefinin öngördüğü salım miktarının yüzde 49’unu karşılayacak.

Sunak’tan veya sözcülerinden henüz herhangi bir yanıt gelmedi, ancak Exeter Belediye Meclisi, iç etkinliklerde yalnızca bitki bazlı yiyecekler sunmayı planlıyor. Oxfordshire Belediye Meclisi de etkinliklerinde yalnızca vegan yiyecekler servis edeceğini duyurmuştu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.