Resmi Gazete’den maden bölgeleri kurulmasına dair yönetmelik

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan yönetmelikle maden bölgeleri oluşturuluyor. Yönetmelik şirketler için kurtarılmış maden bölgeleri oluşturulurken, maden bölgesi içerisinde kalan alanlar boşaltılabilecek.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan “Maden Bölgelerine Ve Ruhsatların Taşınmasına İlişkin Yönetmelik” önümüzdeki günlerde epey tartışılacak maddeleri içeriyor. Yönetmelikle bir anlamda şirketler için “kurtarılmış maden bölgeleri” oluşturuluyor. Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün teklifi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının onayı ile bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin amacı şöyle sözlerle edildi; “Birbirine bitişik ve/veya yakın maden sahalarında tek başına yapılan maden işletme faaliyetlerinin; çevresel etkileri, şehirleşme, işletme güvenliği, rezervin verimli işletilmesi ve benzeri sebepler…”

Amaçları bu şekilde sıralanan yönetmeliğe göre yapılacak proje ve planlama çerçevesinde maden bölgesinin ilan edilecek, bu ruhsatların yeni ruhsatta birleştirilerek oluşturulacak maden bölgesinde ortak proje kapsamında maden işletme faaliyetlerinde bulunulacak.

Yönetmeliğin Amaç kısmında “aynı grup ruhsatlar için maden bölgesinin oluşturulması amacıyla ruhsatların birleştirilmesi, taksiri, iptali, ihale edilmesi, yeniden ruhsatlandırılması, ruhsatlardaki yatırım giderlerinin belirlenmesi” gibi maddelere de yer verildi. Bir veya birden fazla il sınırına giren maden bölgeleri için komisyon oluşturulacak.

‘Şirketler tarafından kapatılan maden bölgeleri yaratılacak’

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği yorumlayan EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Arif Ali Cangı, “Yönetmelikle yerin altında maden olan alanlarda yaşayan insanları ve diğer canlıları yerinden yurdundan edecek, her türlü denetime kapalı, dev maden şirketler tarafından kapatılan bölgeler yaratılmak isteniyor. Madencilik faaliyetlerinin ekoloji, çalışma yaşamı üzerinde yarattığı tehditlerin katlanmasına, zaten yetersiz olan denetimlerden de vazgeçilmesi sonucunu doğuracak bir yönetmelikle karşı karşıyayız” dedi.

Yönetmelik ile Maden Bölgesi içindeki ruhsat sahiplerinden ruhsatlarını birleştirmeleri isterinken, aksi halde maden sahasının yeniden ihaleye çıkartılması öngörülüyor.

Yönetmelikle, Çevre, Sağlık, Çalışma Bakanlıkları, Belediyeler vs kurumlar gibi idare ve kurumların maden bölgelerinde hiçbir yetkisi kalmayacak. Maden Bölgesindeki her grup madencilik için irtifak, intifa hakkı ve kamulaştırma yapılabilecek.

 

(Evrensel)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR